5 tips om hur du gör din text kortare

De här kakorna får sin förklaring senare i inlägget.
De här kakorna får sin förklaring senare i inlägget.

För mycket text? Oavsett om du skriver en roman, en novell, en uppsats eller en tweet kan det hända att du får för många tecken. Vad kan du göra åt det? Hur kortar man ner en text? Här kommer 5 praktiska tips:

(Om du har det motsatta problemet kan jag hjälpa dig med det också.)

Jag tänker inte ge dig märkliga råd som att döda dina älsklingar eller att ta bort slaggord. Oftast står sådana saker bara för en liten del av en text och även om varje ord kan vara viktigt, så finns det större bovar.

1. Titta på slutet. Vad behövs för att slutet ska fungera? Fortsätt att gå igenom texten baklänges. Det bör stå klart vilka saker som inte behövs när man ser det på det sättet. Om du exempelvis stöter på en scen som inte orsakar en av de scener som kommer senare, kan du troligen ta bort den.

2. Läs innehållsförteckningen, eller gör en lista över allting som förekommer i texten. Den listan behöver inte vara så lång utan kan helt enkelt se ut så här:

  1. Henry och Henrietta kommer till slottet
  2. De blir fångade av herr Scheele
  3. De flyr genom ett fönster
  4. Henrietta upptäcker en ledtråd till dr Rulles försvinnande
  5. Herr Scheeles vakt överraskar dem och tillfångatar dem

När du upptäcker att två saker påminner om varandra, såsom punkt 2 och 5 ovan, då kan du slå ihop dem. Du kan vara tvungen att kasta om ordningen på näraliggande händelser eller resonemang, men det brukar gå bra.

3. Allting behöver inte poängteras lika mycket utan det kan räcka med en kort passus snarare än ett helt kapitel. Det handlar om rytm och taktkänsla. När du har den där innehållsförteckningen kan du därför markera vilka de viktigaste sakerna, eller roligaste sakerna, eller mest spännande sakerna, eller starkaste argumenten är. De andra kan du nämna i förbigående. (Efter hand kommer du att träna upp förmågan att lägga betoningen rätt.)

4. När du har effektiviserat texten, kan du effektivisera språket. Här är några saker du kan ta bort: konstiga bisatser, retoriska frågor, truismer och fikonspråk. Däremot finns det saker du gärna kan använda: Fredrik Lindström pratade i en dokumentär om humor om att syltsnittar alltid är roligare än småkakor. Ett annat namn för det är gestaltning. Bygg upp texten kring exemplet istället, så garanterar jag att du slipper att skriva lika långt. Bilden ovan säger helt enkelt det mesta.

5. Tänk på att ibland ska inte texten kortas ner, eftersom du har för mycket bra saker att säga. Man får dela upp sin text (oftast). Låt läsaren bli sugen på mer.

Fortsättning följer!