4 sätt att göra din text längre

Madness-House-Of-Fun-364606
Bilden på Madness-singeln House of fun förklaras i slutet av inlägget.

Saknas det en massa sidor i din text för att den ska bli så lång som du har tänkt? Börjar du få så mycket panik att du lägger till en massa svammel enbart för att fylla ut sidorna?

Gör inte det. Svammel märks – inte alltid så mycket att läsaren tröttnar, men ofta så mycket att den hoppar över delar av texten.

Här är fyra sätt du kan göra din text längre utan att svamla, oavsett om det är skön- eller facklitteratur:

  1. Dela upp saker du redan har – i många fall finns det material som du har pressat in i en scen eller ett avsnitt som faktiskt passar bättre som skilda enheter. Slösa inte bort dina idéer. Kolla på rubriker, kapitelnamn eller ditt synopsis efter hastiga ämnesbyten.
  2. Presentera ett hinder eller ett villkor – gör problemet synbarligen mer svårlösligt genom att skildra vad som krävs för att lösa problemet. Krävs det pengar, mer information, hjälp från någon person eller tillgång till särskild utrustning? Lista allt som behövs för att lösa problemet, och därefter kan du gå steget längre genom att skriva ner vad som behövs för att skaffa de sakerna. Det här är en sorts utvikning som läsaren ofta uppskattar. Om det inte behövs något för att lösa problemet är det i regel ett tecken på att problemet är för lätt att lösa.
  3. Bygg upp kontexten – det är ganska enkelt att förstå att en bra historia blir bättre genom en tydlig, intressant värld befolkad med förbipasserande figurer, men det är lika sant att facklitteratur kräver sin omvärld. Finns det andra som har varit med om liknande saker, kan det vara värt att skildra det i memoarerna, allra helst om det är någon närstående. Handboken kanske borde ta upp en inflytelserik guru som du tycker har fel eller något bortglömt geni. Finns det något i den historiska bakgrunden som kan förklara skeendet men också ge must åt texten så kan det göra under för reportageboken. Reseboken fullkomligt lever på den här typen av information, på kuriosa och namedropping.
  4. Motivera mera – ett alltför vanligt problem är att man berättar sin fakta eller sin berättelse, men utelämnar varför någon ska bry sig om det. Ta tillfället i akt, nu när du har utrymme, att förklara resonemanget, beskriva konsekvenserna och framkalla de känslor som behövs för att läsaren ska komma på din sida!

Så där. Nu i slutet kan jag förklara varför det finns en bild av singeln House of fun av Madness högst upp i det här inlägget:

När bandet spelade in låten bestod den av flera verser och en brygga. Skivbolagschefen krävde dock att de hade en refräng, så en bandmedlem skrev omedelbart ett pianostick med texten ”Welcome to the house of fun”. Eftersom låten redan var inspelad och skivbolaget vägrade att spela in hela låten igen, fick Madness spela enbart refrängen. Därpå dubbade man in refrängen i den tidigare inspelningen. Det är praktiskt taget omöjligt att höra var klippet ligger, men viktigare än så – även för dig – det är svårt idag att tänka sig sången utan refrängen.

3 svar på ”4 sätt att göra din text längre

Kommentarer är stängda.