Vanliga frågor om skrivande

På den här sidan hittar du svar på vanliga frågor om skrivande.

Hur slipper man skrivkramp?

Det finns troligen inte en enda författare som aldrig haft skrivkramp (d.v.s. svårigheter att skriva, inte fysiska problem att skriva) någon gång. Därför är det frestande att påstå att det inte går att slippa skrivkramp, men dels finns det många tips om hur man botar skrivkramp, dels finns det sätt att undvika att få skrivkramp.

Lev hälsosamt, sov ordentligt, ha ett socialt liv, prata om dina problem med dina vänner, lär känna dig själv, och hitta riktigt bra idéer som du blir entusiastisk inför, så minskar risken för skrivkramp. En längre text om detta finns här.

Hur får man tid att skriva sin bok?

Många har sådan brist på tid att de inte hinner skriva, påstår de. I själva verket är de troligen mer upptagna än effektiva. För att bli effektiv måste man sortera bland det man gör, så att man tar bort sådant som är oviktigt. Då öppnar schemat upp sig, och det blir lättare att hinna med sådant som är viktigt. Om du fortfarande inte hinner skriva, då är inte ditt skrivande tillräckligt viktigt för dig. Det kan du acceptera eller förändra.

Vad finns det för regler för hur en historia ska se ut?

Det här är något som många har försökt att förklara, men sanningen är att det bara finns en enda regel:

En historia ska vara så underhållande det bara går.

(Underhållande i vid mening förstås.)

Hur skriver man bra?

Man övar, man läser mycket, och man slipar sin förmåga genom att låta sina texter möta läsare så mycket som möjligt.

(Den här texten skrev jag ursprungligen för sajten 1av3, som numera är nedlagd.)