Lektör och skrivcoach

Är du redo att bli utgiven?

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och skrivcoach.

För att du ska kunna ha en chans i dagens bokflod räcker det inte att ha ett bra språk, en intrig som hänger ihop och rollfigurer som läsaren kan identifiera sig med. Det mesta av de sakerna kan ett par vänner som läser din text hjälpa dig med. Det behövs mycket mer än så om du vill lyckas på allvar.

Du behöver en idé som är fullständigt lysande. Du behöver en intrig som både överraskar och tillfredsställer. Du behöver ett tema som känns ända in i maggropen. Berättelsen måste bli mer spännande, mer rolig, mer tragisk och mer känslosam. Det är det jag kan jag hjälpa dig med.

Jag är författare i grunden, men har jobbat med att förbättra andras texter i över femton år. Jag har läst det mesta, från utmärkta böcker till rent skräp. Mina klienter är mycket nöjda och många återkommer gång på gång.

De flesta som söker en lektör vill ha betydligt mer än vad snabba läsningar kan erbjuda. Efter en ökad mängd förfrågningar kommer jag därför att bli mer selektiv med vilka manus jag tar mig an, men å andra sidan gå betydligt djupare än en vanlig lektör gör. Räkna med att stuva om rejält i texten och att få insikter om vad det är du skriver, som är mycket mer värda på längre sikt.

Om du tror att ditt manus har vad som krävs, är du välkommen att kontakta mig.

Välj mellan

Lektörspaketet
minst 10 fullmatade A4-sidor om idé, struktur, tema och rollfigurer
Pris: 14 000 kr, inklusive moms 25%
Skrivcoachpaketet
kontinuerlig hjälp med möten, mejlkontakt, etc, enligt överenskommelse, tills din bok är färdig
Pris: 20 000 kr, inklusive moms 25%

Jag skräddarsyr alltid efter dina önskemål.

Så här fungerar det

1. Fundera på vad du vill ha hjälp med och när du behöver min hjälp.

Du kanske har fått avslag på ditt manus och undrar hur du ska kunna förbättra din intrig, eller så uppskattar du att du kommer ha en förstaversion färdig om två månader.

Jag är mest bekväm med att vara lektör och skrivcoach inom följande ämnen, genrer och format:

  • skönlitteratur: deckare, thriller, historiska romaner, noveller, komedi
  • facklitteratur: managementlitteratur, handböcker, memoarer, uppsatser, artiklar, självhjälpsböcker, populärhistoria, populärvetenskap, vetenskap
  • dramatik: film- och TV-manus

Jag ger inte lektörsutlåtanden om poesi, låttexter, musikal, opera, kokböcker, reseböcker, chick lit, science fiction eller fantasy. Inte för att jag inte skulle kunna, utan för att jag vet att det finns andra lektörer som gör det bättre. Rasistiskt eller diskriminerande material undanbes.

2. Kontakta mig på lennart@elementx.se eller telefon: 070-207 80 05.

Ge en kort beskrivning av ditt verk och vad du skulle vilja ha hjälp med. Jag försöker boka in dig så snabbt jag kan, men räkna med att det åtminstone tar två veckor för själva uppdraget och att väntetiden kan vara 1-2 månader.

För lektörspaketet skickar jag en faktura i efterhand. För skrivcoachpaketet skickar jag en faktura på halva beloppet innan arbetet påbörjas och en andra faktura efter att uppdraget är slutfört. För skrivcoachning skriver vi avtal innan arbetet sätter igång.

3. Det här erbjuder jag

När du skickar en text till mig får du alltid rekommendationer som är anpassade efter dig och din text. Det är trots allt du som ska skriva den. Jag ser det som mitt uppdrag att hjälpa dig att nå ditt mål. Därför börjar jag alltid med att ställa några frågor, så att jag vet vad du vill ha.

Du kan alltid lita på att jag skickar dig vidare om jag tror att någon annan lektör eller skrivcoach skulle passa dig bättre, eller om jag själv inte hinner.

Vill du ha en spökskrivare, kan jag hjälpa dig med det också.


Till början

Omdömen om Lennart Guldbrandsson

Jag har länge tänkt meddela att jag älskar dina artiklar! Äter dem som godis. Klickar alltid vidare.” Sara Lövestam

Jag har försörjt mig på skrivande i över 30 år och är därför lite kräsen när det gäller skrivtips. Tiden räcker ju inte till alla författarbloggar och skrivsidor man vill läsa men jag måste säga att din sida, Element X, är väl värd att lägga tid på. Oavsett om det gäller synopsis, karaktärsdrag, villospår, antagonister, inledningar eller 16 sätt att bygga upp en fackbok på så går det att hitta sakliga tips och inspiration där. Stort tack för en bra sida utan en massa onödigt lull-lull!”

Jeanette Bergenstav

”I mina skrivkurser är Element X en given länk.”, Joanna Björkqvist

”Jag älskar dina skrivtips och tycker att du är en fantastisk lektör.”, Beatrice Samuelsson

Imponerad över hur snabb du är. Och hur proffsigt jobb du gjort. Tror ta mig tusan att det är det bästa utlåtandet hittills. Det var precis detta jag behövde. Texten är i det här skedet ett skal och jag visste inte riktigt hur jag skulle fylla det. Men det gör jag nu. Skönt. Nu ska jag fundera på detta och sedan ge mig i kast med den. Återigen tack!”, Varg Gyllander

”Mycket matnyttigt från Lennart Guldbrandsson, som jag skulle vilja påstå är en de mest inspirerande personer jag någonsin träffat! Jag var på ett miniföredrag av honom för ett par år sedan, ett av de bästa jag varit på.” Åsa Persson

”Jag kände mig väldigt listig som läste detta inlägg. Nu ska jag kolla mina texter igen.” Ingrid Lindqvist

”Tack! Du har hjälpt mig massor i mitt skrivande 🙏❤”, Sophie Olsson

”Tack! För alla otroligt intressanta och matnyttiga saker som kommer från dig.”, Barbro Esbjörnsdotter

För övrigt så vill jag påpeka att dina tips gällande skrivande har hjälpt mig enormt mycket när det kommer till mitt eget!”, Åke Berg

Du lektörsläste min nya roman, Dit vägen bär, som ett råmanus. Genom dina bra och samtidigt ibland jobbiga frågor tvingade du mig att ifrågasätta mina idéer. Det var viktiga frågor som jag tog med till redigeringsbordet. En del hade jag inte ens reflekterat över innan. Tack för du ställde dem.” Marie Hedegård

”Tack för din utomordentliga feedback, jag tar denna information till mig och blir så peppad på att göra denna bok(serie 😊) ännu bättre. Jag uppskattar din ärlighet och all din hjälp.

Tusen tack

Med vänlig hälsning/Britt Pålemo”

”Haft känslan under flera år att min skrivprocess kört fast, och skrivkrampen biter tag i mig så fort jag ger mig i kast med mina manus. Jag har börjat tvivla på om det verkligen är mening att jag ska skriva över huvud taget.

Så tipsade en vän mig om sin skrivcoach och gav mig rådet att kontakta honom. Jag var väldigt nervös inför vårt samtal och självtvivlet var så starkt att jag kände skam. Men bara efter några minuter in i samtalet så hade min oro bytts mot ett lugn. Jag fick förtroende direkt för Lennart. Och samtalet blev både glatt och inspirerande. Jag kände att han kunde förstå och även spegla mig i min skrivprocess och råden jag fick gav mig inte bara nytänk utan även lust tillbaka och hopp.

Så tusen tack Lennart för din tid, ditt engagemang och din förmåga att coacha i skrivprocessen.

Med värme

Savita Sofia Norgren

Efter ditt uppmuntrande lektörsutlåtande, så omfattar mitt manus nu 357 sidor, och berättelsen blir precis så som den var tänkt. Tack igen! Du gjorde att bra jobb.” Jonas Bohlin

”Tycker jättemycket om din blogg! Många bra tips och hjälp när jag tappat fart, kört fast och alla andra bekymmer som dyker upp i skrivprocessen.”
Lina Ingemarsdotter

Briljant sida full av superbra tips. […] Tack för all värdefull info du delar med dig av.”

Mattias Alsander (källa)

”Jag läser ALLTID Lennart Guldbrandssons rekommendationer! Han inte bara vet vad han skriver om, han kan också berätta om det!”

Yvonne Waern

Jag gillar skarpt hur Lennart Guldbrandsson har organiserat sin sida! Man kommer direkt till det som inlägget handlar om när man klickar på länken. Föredömligt. Han ger väldigt många goda, användbara tips på hur man ska förbättra sina texter och undvika fallgropar.

Lilian Westlin

”Superbra! 🙂 Jag gillar att läsa dina blogginlägg, de är både positiva och informativa.” Katarina

”som vanligt är det du skriver mycket bra och användbart för mig”

(anonym)