Wikipedia

Varje författare har någon oväntad expertis. Min är nätuppslagsverket Wikipedia.
IMG_7422
Jag kommer gärna och föreläser, håller workshop eller debatterar Wikipedia. Kontakta mig här.

Citat om mina föreläsningar

  • “Rolig och intressant föreläsare – man tröttnade aldrig”.
  • “Bra på att få med publiken – såg till att alla fick svar på sina frågor.”
  • “Intressant att lyssna på och visade stort intresse åt publiken”
  • “Fastän han gav alla i publiken en chans att fråga frågor så höll han ihop föreläsningen så den kändes som en enhet – Mycket skickligt!”
  • “Väldigt positivt! Han var jättebra! Jag som redan kunde mycket om Wikipedia- jag lärde mig faktiskt lite nya saker…”
  • “Tack för att du kom! Det var roligt att få mer information om Wikipedia, som jag använder i princip dagligen. Att dessutom få tillfälle att lyssna på och prata med någon med så bred kunskap och erfarenhet var super! Extra plus i kanten för självdistans och självkritik. Det gör Wikipedia trovärdigt. Mvh Elias”
  • “Det där gjorde ni bra Katrineberg som lyckades få hit honom”.
  • “Vi var alla mycket nöjda. Träffade några på stan efteråt som stannade ville tacka särskilt. Du är utmärkt som föreläsare och klarar att ta upp frågor och besvara dem i rätt sammanhang.” Sirje Hedberg, efter min Wikipedia-föreläsning i Alingsås

Min Wikipedia-bakgrund

Jag har varit aktiv på Wikipedia sedan 2005, var svenskspråkiga Wikipedias presskontakt mellan 2006 och 2010, och var Wikimedia Sveriges första ordförande (2007-2011). 2009 kom jag ut med en av världens första böcker om Wikipedia, Så fungerar Wikipedia (pdf) – som fick följande omdöme i Biblioteksbladet (nr 9/2009): “På det stora hela är […] Lennart Guldbrandssons bok lärorik och chosefri samt bitvis också riktigt underhållande.”

Sedan 2007 har jag föreläst eller hållit workshoppar om Wikipedia och näraliggande ämnen på snart ett hundratal platser, inklusive Kungliga biblioteket, Göteborgs Bok- och Biblioteksmässa (flera gånger), Stockholms Stadsmuseum, Kungliga Tekniska Högskolan, Lunds universitetsbibliotek, Göteborgs universitetsbibliotek, och National Institutes of Health i USA. Jag har föreläst vid två av de internationella Wikipedia-konferenserna Wikimania, i Haifa 2011 och Washington 2012.

Dessutom har jag varit anställd som konsult av Wikimedia Foundation vid två tillfällen.

2012 blev jag den förste svenske Wikipedian In Residence, vid Riksantikvarieämbetet. (Rapport)

Läs mer om mitt arbete med arkiv, bibliotek och museer här.

  • Fler texter under Resurser för författare ovan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*