Nu börjas det! Struktur del 1

Det här är ett löfte.

Under ett par veckors tid kommer jag att ge dig – helt gratis – en fascinerande inblick längst in i hur berättelser är uppbyggda, nämligen i dess struktur.

Struktur (eller dramaturgi, disposition, komposition eller upplägg) är en stor sak när man skriver. Ju tidigare man inser det som författare, desto lättare har man att hitta sina läsare. Inte nog med att struktur hjälper till att göra texten så tajt som den kan bli − den kan också hjälpa en att komma på vad man ska skriva om härnäst (med andra ord vara ett botemedel mot skrivkramp).

Men vilken struktur ska man välja och hur ska man tänka? Det visar sig att väldigt många tänkare och litteraturvetare och författare genom historien har presenterat olika idéer. Jag kommer därför att ge dig en översikt över alla strukturer som jag har kunnat hitta, med förklaringar, kommentarer och hänvisningar för den som vill veta mer. Jag börjar med Aristoteles, men jag kommer också att ta upp Gustav Freytag, Vladimir Propp, Joseph Campbell, Syd Field, Umberto Eco, Robert McKee –  och många fler! Några av dem är oförtjänt bortglömda eller förbisedda. Dessutom kommer jag att ta upp ursprunget till olika begrepp som har med struktur att göra: in medias res, obligatoriska scener, hjältens resa (och hjältinnans resa!) med flera! Jag lovar att du kommer att se på struktur helt annorlunda efter att du läst hela serien.

Anledningen till att jag presenterar allt det här, snarare än att hävda att det bara finns ett sätt att strukturera upp en text, är enkel: med fler verktyg i din verktygslåda kan du välja vilket du använder. Annars kommer du att försöka pressa in en text i fel struktur − och det gör ingen glad, varken dig eller läsaren. Vilken du slutligen väljer är upp till dig.

Jag kommer att fokusera på struktur i skönlitterära verk. Facklitterära verk mår bra av samma sorts tänkande, men är oftare strukturerade på något av de sätt som jag beskriver i Innehållet i innehållsförteckningen. Poetisk struktur finns ganska bra beskriven på andra ställen, ofta under rubriken versmått.

Det kommer två nya delar i serien om struktur varje vecka, förutom mina vanliga skrivtips, med början i morgon! Efter hand kommer jag att samla delarna i ett långt dokument under fliken Resurser för författare här på Elementx.se.

Nu kör vi!

Ett svar på ”Nu börjas det! Struktur del 1

Kommentarer är stängda.