De 4 jobbigaste sakerna med att vara författare och hur du slipper dem

Frustrated-WriterSäg till någon att du är författare så tänker den troligen att du ägnar den mesta tiden åt att fysiskt skriva − eller att undvika det… Hur som helst låter det inte som ett särskilt jobbigt arbete. Både du och jag vet att de har fel. I själva verket finns det mycket jobbigt med att vara författare.

Här är därför en lista på fyra av de jobbigaste sakerna. Som en liten service har jag också lagt med en lösning på hur du kan slippa dem. De fyra problemen behöver nämligen inte vara några problem! Tusentals människor klarar av det ändå!

Här kommer alltså de fyra stora problemen:

1. Att komma på bra idéer − det tar oerhörd tid, det avgör mycket och det finns alltid andra som har gjort det bättre tidigare. Inga tekniker fungerar egentligen och det krävs en massa arbete, som när som helst kan visa sig vara ännu en blindgångare.

2. Att skriva − skrivkramp är fruktansvärt! Ingen som har lidit av skrivkramp glömmer det. Frustrationen är inte det värsta. Det värsta är rädslan för att det aldrig ska ta slut, att skrivkrampen alltid ska finnas där. Det ännu värre än det värsta är att man har rätt. Skrivkrampen är en konstant följeslagare.

3. Att korrekturläsa − man måste vara så grymt noggrann. Verkligen läsa allting flera gånger så att det inte uppstår några konstigheter, framför allt eftersom korrekturfel har en tendens att dyka upp där man minst av allt väntar sig dem. Nu när du väntar dig dem i rubrikerna, så flyttar de till bildtexterna… Eller till ord som stavas rätt, men som nu avstavas på ett putslustigt sätt.

4. Att marknadsföra − väldigt få författare väljer skrivandet för att de vill ägna sig åt kommers. Dessutom köper folk nästan ingenting nu för tiden! Det finns inga klockrena modeller för hur man ska göra och det går inte att härma andra författare, eftersom omständigheterna ändras hela tiden!

Vad är lösningen?

Okej, det är rätt jobbiga problem, va? Som tur är lovade jag att berätta hur du kan slippa alla de där problemen!

Lösningen är enkel!

Här är den:

Sluta att skriva.

Om du inte skriver behöver du inte tänka på att hitta på bra idéer, skriva fastän du verkligen inte har lust, korrekturläsa tills du kan texten utantill (vilket gör det svårare att se felen!) eller marknadsföra dig själv och din text. Spelar det där med att skriva verkligen så stor roll för dig?

Det kan låta som ett fult trick. ”Det där är väl ingen lösning?” Jo, det är precis det som är lösningen! Lösningen på alla fyra av de där problemen är att du för ett par ögonblick tänker på att sluta. Varför vill du inte sluta skriva? Vad är din passion?

Skriv ner den orsaken till att du vill skriva!

Det du skriver ner kommer att hjälpa dig att hitta idéerna − för orsaken att du skriver ger dig massor med ledtrådar till vilka idéer du ska skriva.

Det du skriver ner kommer att hjälpa dig att lösa skrivkrampen − för när du är ordentligt motiverad, då är det svårare för de inre problemen att få fäste. (De yttre löser du så här.)

Det du skriver ner kommer att hjälpa dig att korrekturläsa − när du är klar så vill du att effekten ska bli så stor som möjligt och en text med korrekturfel har mindre effekt.

Det du skriver ner kommer att hjälpa dig att marknadsföra dina texter − eftersom du vill att så många som möjligt ska nås av ditt viktiga budskap.

Dessutom kommer din passion också hjälpa dig med mycket annat, inklusive att bygga din värld, befolka den med olika sorters rollfigurer och att tydliggöra dina poänger. Så lägg ner lite tid på att vara frustrerad.

Ett svar på ”De 4 jobbigaste sakerna med att vara författare och hur du slipper dem

Kommentarer är stängda.