Vill du skriva 100 sidor fler varje år?

Författaren Maria Byquist
Författaren Maria Byquist

Hur skriver man mycket och bra? Det är en av de frågor jag har brottats med under lång tid. Ibland kommer ledtrådar från oväntade håll.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Att skriva många dagar i sträck

Det är en sak att skriva många ord under en dag. Det kan ge en känsla av välbefinnande och av att man kommer någonstans. Men om man ska komma någonstans behöver man få bort sin skrivkramp och skriva många dagar i sträck. Frågan är hur man gör det. Här kommer några tankar från tre av mina klienter.

En av mina klienter, Maria Byquist, har ett system för det. Som många andra har hon kämpat med sitt skrivande:

Skriva är inte riktigt vad jag skulle kalla ett fritidsnöje eller hobby. För mig är skriva nödvändigt. Kan jag inte skriva på en vecka eller så känner jag en enorm tomhet.

(Källa)

Men nu under våren har hon sett till att ta sig lite tid varje dag. Hennes mål är 500 ord per dag, och eftersom hon gör ett märke i familjens gemensamma kalender blir det tydligt hur länge hon hållit ut. Den positiva uppmärksamheten är självklart ytterligare en orsak att hålla ut. Än så länge är hennes längsta rad märken i kalendern 13 dagar. Om man inte prövat själv kan 13 dagar låta lite, men det är det inte. 13 dagar kan vara avsevärt, beroende på hur ens dagar i övrigt ser ut. Och till och med långa sträckskrivningsperioder börjar med 1 dag. Och jag är övertygad om att det blir fler än 13 redan imorgon.

Det är inte bara Maria som använder den här tekniken (som på engelska kallas för ’writing streak’). Det finns massor av människor som använder sig av den tekniken, och till och med programvara och sajter som hjälper till med att kartlägga hur det går.

Jag använder en liknande metod själv, inte bara för mitt skrivande, utan också för andra saker, och kan intyga att det finns en enorm kraft i att inte bryta mönstret. Hur många dagar klarar du?

Som Maria, med sitt decennium i underhållningsbranschen, brukar säga: det är bara 10% av framgången som beror på talang. Resten handlar om att vara på rätt plats och göra det man ska.

Författaren Mats Lundgren

En annan av mina klienter, Mats Lundgren, använder en liknande metod. Han har bokfört hur mycket han skriver varje dag (målet är att göra något med skrivandet varje dag, oavsett om det handlar om att planera skrivandet eller marknadsföra, något han är duktig på). I genomsnitt tar det 500 timmar effektiv skrivtid för Mats att skriva en bok, utslaget på drygt ett och ett halvt år. Det är mindre än 1 timme per dag, inklusive helger och semestrar då han skriver mer än så.

Genom att veta hur mycket tid det tar, är det lättare för honom att känna att det går framåt. På samma sätt som jag ofta räknar neråt i antalet sidor räknar han ner antalet timmar.

En tredje klient, som vill vara anonym för tillfället, har ägnat så mycket tid åt att fly från sitt skrivande, eftersom hen arbetar med ett plågsamt ämne, att jag föranleddes att fråga hur stor andel av boken handlade om något jobbigt. Hen tittade igenom sitt manus och räknade efter, och kom fram till att det egentligen inte är så stor del. I själva verket, berättade hen, var stora delar av texten intressanta och roliga att skriva om. Det är lätt att fastna i de jobbiga sidorna av en text och glömma bort varför man valde att skriva om just den idén från början, och se helheten. Nu har hen satt upp en lapp på sin dator för att påminna sig om att det är roligt att skriva och att det finns mycket roligt i manuset också. Tror du att det blir lättare eller svårare då?

Själv gjorde jag liknande för ett par år sedan, när jag skrev en lapp och satte på datorn, för att påminna mig om en scen i en TV-serie, som inspirerade mig. Den lapp jag hade satt upp på datorn blev viktig för mitt skrivande. På samma sätt har jag använt dagliga påminnelser för att göra andra stora förändringar.

Man behöver inte välja någon av de här metoderna, men oavsett om du väljer någon av dem eller någon helt annan, tänk på följande matematik:

  • Den som skriver 5 sidor varje söndag har drygt 250 sidor efter ett år.
  • Den som skriver 1 sida varje dag har 365 sidor efter ett år.

Det ger en skillnad på mer än 100 sidor. Den skillnaden samlas på hög, så efter tre år är det en hel bok till. Hur stor skillnad blir det för just dig?

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

2 svar på ”Vill du skriva 100 sidor fler varje år?

  1. För att bli rik i tid, måste du göra samma som penningrika människor gör, nämligen följa upp. Vill du bli rik i skrivande sidor – följ upp. Jag vet exakt hur mycket tid jag lägger på mitt skrivande varje år. Och ett kanontips är att delta i Nanowrimo (National Novel Writing Month) i november varje år och då trigga dig själv att skriva mer än 50.000 ord. Det har jag gjort de senaste åren. Då skriver jag mitt råmanus som sedan får ligga ”och dra” i ett år innan jag redigerar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *