Vill du ha en bok färdig till bokmässan?

Vad har den här bilden med något att göra? Du får se snart.
Vad har den här bilden med något att göra? Du får se snart.

Om du funderar på att ge ut en bok i tid till bokmässan (med ett halvår kvar) är du ute i sista minuten. Ja, det tar verkligen mer tid att skriva böcker än vad man kanske kan tro. Så här vet du om du hinner…

Räkna baklänges – bokmässan äger i år rum den 28 september-1 oktober. Det betyder att du vill ha boken från tryckeriet åtminstone en vecka innan dess. Vilket i sin tur betyder att du behöver skicka den till tryckeriet två-tre veckor innan dess. Ta i lite extra eftersom det är mycket för tryckerierna att göra, precis efter semestern. Du bör alltså vara beredd att skicka filerna till tryckeriet omkring mitten av juli.

Boken måste sättas, så att den blir snygg nog. Det tar någon dag, men efter det behöver du korrekturläsa boken, så lägg åtminstone en vecka på det. Då är vi i början av juli.

Apropå korrekturläsning: Hur lång tid tar det för dig att korrekturläsa boken innan sättningen? Räkna åtminstone med en månad, eftersom du inte bör göra det själv/på egen hand, och alla inte lämnar sina resultat direkt när du hoppas. Med andra ord behöver texten vara färdig för korrekturläsning i början av juni.

Vi vet båda två att du kommer att fundera mycket på om texten är klar eller inte, så planera in en vecka där du kollar igenom texten ordentligt och putsar. Nu är vi omkring den 20 maj.

Innan det där behöver du såklart massor av tid att skriva alla kapitel. Låt säga att du skriver snabbt och att du inte blir sjuk, och att det inte händer något på jobbet som gör att du blir distraherad, och att alla släktingar håller sig borta/friska, och att du inte kör fast någonstans i storyn. I så fall kanske du bara behöver två månader med fysiskt skrivande för att bli klar med hela texten. Då är vi tillbaka i mars. Omkring nu, alltså.

Men har du inte glömt något? Jodå, det har du, för samtidigt som du gör det här behöver du hjälp av en massa människor. En person som hjälper till med omslaget, gärna tidigt så att du kan använda den tiden för att marknadsföra boken innan den kommer ut. En person som läser boken och ger dig råd om var någonstans den har sina svaga punkter, så att du kan stärka dem, innan du skickar ut den till dina läsare, eller med andra ord en lektör. Bägge de här personerna har möjligen mycket att göra, så det kanske tar två-tre veckor för dig, då du får syssla med annat. Helt plötsligt har de där sex månaderna, som verkade så mycket för bara en kort stund sedan, helt försvunnit.

Det är ganska enkelt att räkna på det här sättet, men de flesta tar sig inte de fem minuterna det tar att fundera på om de hinner. Därför får jag många förfrågningar i slutet av juni om jag kan hjälpa personer att få klar sin bok till bokmässan. Det är klart att jag kan hjälpa till att smeta lite plastic padding på åbäket, men det kommer inte att bli något som varken du eller jag blir stolta över. Därför brukar jag alltid ge som förslag att man väntar till nästa bokmässa och gör något ordentligt av sin bok istället. Men valet är ditt. Jag kanske har en lucka då. Ska jag ta fram min murslev och min plastic padding?

3 svar på “Vill du ha en bok färdig till bokmässan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *