Världsbygge: Egenskaperna som står i motsättning

Hur bygger man upp en värld i sina böcker? Hur skildrar man den som redan finns? Oavsett om man kallar det miljöbeskrivningar eller gestaltning eller världsbygge finns det ett par intressanta motsättningar att arbeta med. En av dem tänkte jag avslöja nu.

När jag håller kurser i att skriva kreativt brukar jag använda mig av de åtta storheterna, så att vi har ett tillfälle om idéer, ett om struktur, ett om intriger, ett om rollfigurer, ett om världsbygge, ett om genre, ett om tema och ett om omskrivning. Världsbygge är kanske den delen jag har skrivit minst om än så länge. Det tänkte jag ändra på nu.

Världsbygge har en inneboende motsättning. Det finns ett antal egenskaper som tävlar. Du måste som författare välja vilken eller vilka egenskaper du vill fokusera på. Vad du väljer säger saker om dig, om den stil och genre du valt, men också något om den värld du skildrar. Det här är de huvudsakliga fem egenskaperna som ligger i motsättning:

  1. Korrekt/precist
  2. Ekonomiskt
  3. Vackert/stämningsskapande
  4. Minnesvärt
  5. Personligt

Korrekthet kräver utrymme, så det ligger i motsättning mot att skriva ekonomiskt. Att skildra en miljö minnesvärt betyder inte att man är helt exakt (utan oftare att man väljer ut några träffande exempel). Att skriva kortfattat gör det mycket svårare att skriva personligt. På samma sätt kan man hitta en konflikt mellan samtliga av de här fem.

Det betyder inte att de är totala motsatser, eller att man väljer en av de här egenskaperna. Vissa ligger till och med ganska nära varandra, såsom personligt och minnesvärt. Snarare tror jag att det är mer hjälpsamt att tänka på dem som volymkontroller där summan på volymen blir 100%.

Som författare kan du ha en naturlig ”läggning” åt ett specifikt håll. Du kanske gillar att vara korrekt och välresearchad, eller du kanske har en romantikers känsla för att göra det vackert. Om du skriver i en särskild genre kan det till och med ligga en förväntan hos läsarna om att miljöbeskrivningarna ska vara på ett särskilt sätt. (Det är därför jag fnyser lite åt recensenter som klagar på att en bok i en genre inte har miljöbeskrivningar – eller rollfigurer – som tillhör en annan genre.) Men det betyder inte att det måste vara så, varken i verket som helhet eller i ditt författarskap. Du kan testa att skriva på ett sätt som inte ligger naturligt för dig: personligt om du gillar att vara korrekt, eller ekonomiskt istället för romantiskt. Vem vet, du kanske upptäcker nya sidor av dig själv?

Det är inte poängen, dock. Poängen är den här:

Läsarna gillar lite variation, så testa för att se vad som blir mest effektivt.

 

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 100 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tio böcker, inklusive några stycken om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *