Väder

Låt oss prata väder.

Inte för att undvika att prata om viktigare saker eller för att vi inte har något annat att prata om, utan för att väder är coolt, spännande och kan göra mycket bra saker för din berättelse.

Om du inte har tänkt på vädret i din berättelse kanske du bara kan signalera att det kommer hemskheter genom att ha med åska, eller att det är mysigt genom att ha ett fluffigt snötäcke.

Ärligt talat kan det räcka för din berättelse.

Men jag tror att du kan bättre än så.

Och jag tror att läsaren vill ha mer väder än så.

(I den här texten, liksom mina andra skrivtips, finns det massor av praktiska länkar. Besök dem gärna.)

Vad spelar väder för roll?

I ett tidigare inlägg här på Element X, skrev jag så här:

Vädret och årstiderna behöver inte vara något som man slänger in som en eftertanke, utan kan vara något som speglar rollfigurernas känslor, eller varför inte kontrasterar med dem. Eller så råkar de vara där, därför att de tillhör just den tidsperioden som berättelsen utspelar sig i.

Vädret och årstiderna kan också framkalla känslor hos rollfigurerna. Nederbörd, eller solsken, eller blåst finns i så många varianter att du kan få till oerhört många stämningar. Väder för också med sig olika praktiska reaktioner, från särskild utrustning till aktiviteter, såsom snöskottning och dränering. Men glöm inte heller att vädret är fint att titta på. Tänk exempelvis på hur höstlöven blir rödlila/bruna/gula och den första snön lägger sig som ett vitt puder, eller hur de första knopparna spricker om våren, eller friska, härliga dofter vid midsommar. Det här kan skapa minnen och nya typer av relationer.

Slutligen finns det en ytterligare en sak att ta hänsyn till: Det är ju alltid någon slags väder. Att undvika att nämna vädret blir därför att låta bli att ge läsaren en viktig bakgrundsdetalj, som att vägra ange när och var berättelsen utspelar sig eller vad rollfigurerna har för utseenden. Jag säger inte att du inte får låta bli att berätta vilket väder det är (det är ingen regel), utan att det kommer att skapa en särskild effekt. Det blir en tom värld.

Men hur gör man då?

Hur du skriver väder

Det finns ett par tumregler för att skriva väder på ett intressant sätt. Jag ska här bara ta upp tre sådana tumregler, men utforska gärna det här djupare på egen hand.

Låt vädret finnas i bakgrunden [länk hit]

Du behöver inte använda vädret som berättelsens första mening, men gärna någonstans i anslutning till inledningen.

Det fina i kråksången är att man inte behöver göra särskilt mycket för att få fram väder. I själva verket är väder en av de saker som du bara behöver ”markera” för att läsaren ska bli nöjd. Så nämn vädret i förbigående ett par gånger under berättelsen, och gärna i samband med att du låter tid förflyta eller att du byter plats. Sällan är dock berättelsens första meningar det bästa stället. Läsaren vill först veta varför hen ska bry sig om berättelsen innan vädret kommer.

I de flesta fall fungerar uppehållsväder eller milt solsken som ett slags ”normalväder”. Som den norska gruppen a-ha sjöng: ”The sun always shines on TV”. Det drar inte uppmärksamheten till sig, men det gör å andra sidan inte att man kommer ihåg det spännande vädret.

Visst finns det undantag från att låta vädret ta en liten roll, såsom när vädret påverkar berättelsen:

  • vid oväder som förhindrar rollfigurerna från att göra något
  • när rollfigurerna är intresserade av vädret, till exempel för att det påverkar deras framtid (bönder, filmproducenter, föräldrar som planerar badutflykt, etc)
  • när vädret påverkar rollfigurernas humör

Gör variationer i vädret [länk hit]

Det enklaste är att hitta ett väder och köra på det. ”Solen sken och fåglarna sjöng.” Pang, där har du vädret fixat.

Men det är inte särskilt intressant, och framför allt är det inte särskilt verklighetstroget. Vädret varierar över dagen. Ena sekunden kommer en kall vindil och andra sekunden några tussiga moln. Här kan du använda dina vanliga sätt att gestalta. Men du kan också använda dig av några av de metoder som meteorologer och andra väderintresserade använder för att skildra vädret, nämligen tryck, luftfuktighet och den elektriska spänning i luften som förebådar åska.

Du kan också göra mer än så för att ge ett realistiskt väder. Väder har ofta motsatser. Det är till exempel mycket vanligt med värme i luften och kyla i marken som i den gamla barnsången Blåsippor (med text av Anna Maria Roos):

1.
Blåsippan ute i backarna står,
Niger och säger: Nu är det vår!
Barnen de plocka små sipporna glatt,
Rusa se’n hem under rop och skratt.

2.
Mor, nu är våren kommen, mor!
Nu få vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
Ha varken skor eller strumpor på.

3.
Mor i stugan, hon säger så:
Blåsippor aldrig snuva få.
Än få ni gå med strumpor och skor,
Än är det vinter kvar, säger mor.

Gör något osäkert med vädret [länk hit]

Det uppenbara här är att låta bli att skildra vädret med de allra mest klyschiga beskrivningarna. Använd lite finare språk. Du behöver antagligen inte oroa dig för den här frågan, men gör någonting med det förutom det som dina tråkigaste vänner säger.

Vädret är ganska oförutsägbart. Inte ens meteorologernas prognoser är särskilt exakta mer än någon timme i förväg och blir mer osäkra ju längre framåt i tiden man går.

Det kan du använda dig av genom att låta rollfigurerna överraskas av vädret. Du behöver inte ta till klotblixtar, hägringar, Sankt Elmseld eller liknande, utan kan bara låta förändringarna bli mer dramatiska: från sol till regn eller från regn till sol, eller varför inte låta det snöa i maj. Eller låt två personer som bor i närheten av varandra ha olika väder, som i Orups låt Regn hos mej. Sånt händer trots allt ganska ofta. Varför ska vädret vara tråkigare i din berättelse än i verkligheten?

Avslutning

Naturligtvis finns det ingenting som hindrar att dina rollfigurer pratar om vädret som ett sätt att undvika att prata om känsliga saker, men då får du väva in undertexten i dialogen.

Som vanligt gäller också att ju mer du vet om ämnet, desto lättare att göra något bra av det. Så kan du dina molntyper? Vet du när det blir älvdans? Och hur ljuset bryts i atmosfären så att regnbågen alltid har samma färg ytterst?

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 250 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. En av mina senaste böcker är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset och finns som ljudbok, inläst av Tomas Norström, på Bokus, Adlibris. Naturligtvis finns den också på Storytel, Bookbeat, Nextory och Biblio.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *