Hur långt har du kommit som författare?
Har du ens funderat över den frågan?
Det gjorde min vän Ina Nes för ett tag sedan, och hon har varit vänlig nog att låta mig publicera hennes insikter om vad hon har lärt sig.
De insikterna i sig är intressanta, men det finns en poäng till.
(I den här texten, liksom mina andra skrivtips, finns det massor av praktiska länkar. Besök dem gärna.)
Inas lärdomar [länk hit]

I februari 2023 skrev min vän Ina Nes följande sammanfattning:
”James Clear skriver att bakom varje mästerverk ligger 10 års tyst arbete. Det här året är det 10 år sedan jag skrev klart min första roman. Här kommer de viktigaste lärdomarna.
1: Börja skriva dåligt. Det allra första en författare måste göra, och det största hindret att komma över i allt skrivande, är att producera tillräckligt mycket text för att göra något med den. Skriv klart en bok snabbt, punkt. Lägg undan den. Skriv nästa. I den här fasen, tänk inte för mycket. Tänkandet kommer sen. Om du ska följa endast ett råd, följ det här. Skriv skriv skriv skriv titta dig inte tillbaka förrän du är klar.
2: Följ glädjen. Skriv det du vill skriva. Ge fan i alla svenskalärare och familjemedlemmars smak. Enda sättet att hitta din unika röst. Om du älskar ditt skrivprojekt kommer du orka. Känns ett projekt meningslöst, lägg det undan. Glädjen är din kompass. Allt i skrivandet kommer inte vara glädjefullt, det finns massor av svårare saker att ta sig igenom. Men du bör brinna för de projekt du lägger mest tid på.
3: För att bli bättre, skriv om. Helt! Lägg bort din bok, skriv den en gång till efter minnet, den blir garanterat bättre. Skrivande är omskrivning. När du verkligen har jobbat med omskrivning några gånger, kommer dina förstautkast bli bättre, och bättre.

4: Största sakerna först. Börja inte med språket. Börja med storyn, världen och karaktärerna. Sen scener. Sen språk. Oroa dig inte för språket innan du vet vad du vill säga. Du blir bättre på att skriva av att göra det. När du har hittat vad du vill säga, kommer det bli naturligt att tänka på hur du ska få fram det på bästa sätt. Där kommer språket in.
5: Du kommer längre med en coach. Eller duktiga betaläsare, eller en lektör, eller en skrivvän på din nivå eller högre. Eller en accountability buddy. Gärna alla. Allra helst en riktigt bra community. Ta ditt skrivande på allvar, lägg pengar på din coach. Det kommer ge dig en boost både i motivation och teknik. Googla «The zone of proximal development». Det kan också vara en skrivkurs, men tänk då på att du måste lära dig tänka självständigt som författare och lita på ditt eget omdöme, inte andras.
6: Ta inte feedback «personligt». Din stolthet bör ligga i hur mycket bättre du kan bli, inte hur bra din senaste text är. I början kommer den vara dålig, get over it. Titta framåt. Succé är inte främst talang, det är perseverence. Även en refusering kan vara positivt, i att du får en feedback på att du inte är där än. Var glad att någon passar på att inte världen får se dina sämsta texter. Du kan bättre. Feedback är en gåva, tacka den som ger den. Bråka aldrig, förklara dig inte, säg bara tack.
7: För att bli proffs, skriv din nästa bok. Amatörer skriver bara en bok på 10 år. Professionella förstår att en bok inte kan rymma allt, utan måste bli till flera böcker och berättelser. Du har mer än en bok i dig. Och du måste skriva flera böcker för att utveckla skrivandet. Du vet inte hur många ofärdiga böcker som ligger i en publicerad författares «never again»-skrivbordslåda.
8: Hitta det du vill säga, och hur du vill säga det. Ta lärdom och inspiration från ditt liv, vad du lärt, hur din världsbild är, vad du vill berätta för världen, hur du vill göra det, vilka böcker du älskar. Det tar tid. Allt kommer inte samtidigt, det är mer ett pussel där det kan komma en bit i taget.
9: Öva medvetet. Hitta dina styrkor och svagheter, utforma övningar för att bli bättre på dina svagheter. Designa övningsprojekt. Ta inspiration från «deliberate practice». Se vad dina favoritförfattare lyckas med, öva på en (eller ett par) saker i taget. Ta hjälp av en accountability buddy eller coach för att komma igång.
10: Stå på båda sidorna. När du har kommit en bit på vägen i ditt eget skrivande, testa att vara lektör, var betaläsare, lär ut det du kan. Det ger dig perspektiv och du måste reflektera över och formulera vad du själv lärt, och du kommer lära dig nya saker också.
11: Designa ditt liv kring skrivandet. Om du vill skriva på fulltid, välj en jobb som kan ge dig den headspace du behöver. Du måste hinna skriva här och nu. Vissa klämmer in 10 minuter skrivande varje dag. Själv skulle jag aldrig fått tillräckligt mycket gjort på det viset. Jag behöver tid, och att inte andra saker tar all min energi.”
Dina lärdomar [länk hit]
Oavsett hur insiktsfulla Inas lärdomar är, finns det en sak som är viktigare, och det är hur du drar dina egna lärdomar. Det beror på att inga lärdomar sätter sig lika bra som de du kommer på själv.
Men hur gör man?
Om du inte är van vid att titta tillbaka på ditt eget liv och göra analyser, kan det vara svårt att vilka lärdomar som är rätt. Men det finns några metoder som förhoppningsvis kan underlätta för dig.
1. Läs igenom dina gamla texter. För vissa författare kan det här vara plågsamt, men jag skulle kunna slå vad om att du kommer upptäcka två saker: a) att du inte minns riktigt hur du tänkte när du skrev de texterna, och b) att du har lärt dig en del sedan dess. Skriv ner det du har lärt dig. Och passa gärna på att göra en ordentlig lista över hur många texter du har gjort klart, påbörjat och skickat in.
2. Fundera på hur ditt skrivande såg ut när du var yngre. Om du har dagboksanteckningar eller foton från när du var liten kanske du kan få hjälp av dem, men annars kan det vara bra att bara ställa sådana frågor som vad du drömde om att skrivandet skulle leda till, vilken typ av berättelser du skrev då, vad du tyckte var svårast att skriva då, och vilka författare du såg upp till. Min gissning är att en del har förändrats sedan dess. Men vad? Ibland kan det räcka med att titta på hur det såg ut då, för länge sedan, för att du ska ha något att kontrastera med, men ibland kan minnena också hjälpa dig att komma ihåg mål som du fortfarande har kvar. Och ibland kan man upptäcka att de där målen som kändes så avlägsna, faktiskt bara var runt hörnet och att det finns mycket mer avlägsna mål nu.
3. Vilka böcker om skrivande har gett dig mest? De flesta som skriver, är också läsare av böcker om att skriva (och webbplatser som den här!), tittare på YouTube-kanaler som pratar om skrivande, och lyssnare av poddcastar om skrivandets hantverk, etc. Jag menar, du läser ju det här just nu. Men har du funderat på vilka lärdomar du verkligen har tagit till dig? Vilka råd är de bästa? Vilka böcker, videor och poddcastar återkommer du till? Vilka saker ligger och skaver, trots att du egentligen skulle vilja slippa dem? Och vilka saker kämpar du fortfarande med?
4. Vad diskuterar andra författare — och vad tycker du om de sakerna? Om du är med i författargrupper på Facebook, eller om du följer författare på Instagram, eller om du följer BokTok, eller om du möter andra författare ansikte mot ansikte, stöter du säkert på frågor som de flesta författare brottas med: skrivkramp, att hitta sin röst, att välja genre, svårigheter att sälja sina texter, egenpublicering, rädsla för plagiat, upphovsrätt, svårigheter att lösa problem, etc, etc. Så vad tycker du om de frågorna? Du kanske inte har svarat offentligt än, eller sammanställt dina tankar än, men jag utgår ifrån att du har tankar kring alla de här frågorna och många andra.

5. Skriv ner dina största misstag. Du måste inte gå ”all in” och vältra dig i allt hemskt som hänt, men att våga kika på missade möjligheter, onödiga konflikter, felaktiga val och liknande kan vara mer läkande än du kanske tror. Inte minst om du skriver om manuset och låter ditt gamla jag få vinna eller åtminstone undvika de värsta problemen. Kanske är de här erfarenheter lärdomar som fler skulle ha nytta av, men det finns också risken att det finns ett mått av bitterhet där, så när du är färdig, låtsas att de lärdomarna kommer från en anonym person på nätet eller från någon som du inte litar på. Stämmer de?
Vad gör du sedan med de här lärdomarna?
Du måste såklart inte göra någonting med dem, men du får gärna skriva dem i kommentarerna nedan. Om inte annat tror jag att du kommer upptäcka att du har kommit mycket längre än vad du tror. Det viktigaste är dock att du faktiskt har lärt dig någonting.
Mina lärdomar [länk hit]
Efter alla de här råden, kanske du funderar över vad jag har lärt mig sedan jag började skriva på allvar. Alltså inte vad jag skulle ge andra för råd, utan vilka råd jag ger mig själv. Här är en början:
1. Det går visst att försörja sig på skrivande! Tvivla inte en sekund på att det går att försörja sig på texter. Och det är i själva verket viktigare att du satsar än du först tror. Så sätt fart. Läs mer om hur du kan göra här.
2. Sluta skäms för dina texter — och för dig själv. Under lång tid har jag varit osäker på mitt skrivande, men det visar sig att det faktiskt är rätt okej och att det blir allt mer okej ju mer jag blir mig själv.
3. Det är roligare med samarbeten. Några av mina bästa verk har skett inom ramen för samarbeten. Och det finns så många fantastiska människor att samarbeta med. Läs mer om samarbeten här.
4. Envishet är mer värt än talang. Alltför många talangfulla människor ger upp. Det är därför jag har det på mitt visitkort. I det ligger också att prata om texter du redan har skrivit. Låt texterna leva även när du har påbörjat nästa projekt.
5. Hitta någon att prata skrivande med. Livet som författare blir mycket trevligare om du har någon att prata skrivande med, någon som ligger på ungefär samma nivå med, och gärna högre inom vissa områden så att ni kan lära er av varandra. Du märker det på att ni kan fortsätta prata skrivande hur länge som helst.
Men nu är jag nyfiken på vad du har lärt dig. Skriv gärna i kommentarerna.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och skrivcoach.
Jag ger gratis skrivtips, men du får gärna stödja mig på Patreon. Det betyder mer än du kan tro.
Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis.