Vad du kan lära dig av virus

Det är svårt att tänka sig att författare kan lära sig något viktigt av virus. Visst går det att förstå att man kan lära sig skrivande av filmer och av personer, men virus?! När ett virus kommer in i en människokropp använder det nysningar som en strategi för att sprida sig. Enligt en teori som blev populär i slutet av 1970-talet sprider sig idéer på liknande sätt. Det är därför, enligt den teorin, som vi människor gärna lär ut saker till andra och hemskt gärna vill dela med oss av skämt, exempelvis. Det är idéns sätt att utnyttja oss som transportsystem för att spridas.

Det sättet att resonera – att se människor som idéernas fordon, snarare än att det är vi som får idéerna – har en fördel. Det gör att det blir enklare att förstå vilka idéer som sprids bäst. Som författare är det något som är värt att känna till. Om man i sitt skrivande har med idéer som sprids bra, får det också effekter på hur spridda ens texter blir. Med andra ord hur sålda ens texter blir.

Vilka idéer sprider sig då bäst?

Grejen är att det där är något som folk forskar på. Här finns svaret:

Vad gör material viralt? (Från Jonah A. Berger, Katherine L. Milkman 2009)
Vad gör material viralt? (Från Jonah A. Berger, Katherine L. Milkman 2009)

Där kan man bland annat se att sorgsna grejer inte alls får samma spridning som överraskande saker, och att det som sprids mest är sånt som framkallar ilska: orättvisor, dåligt beteende och liknande.

Men – och det är kruxet – idéer som gör en ilsken har en svaghet. Känslan går ganska snabbt över. Man kan inte gå omkring och vara arg hur länge som helst.

Om inte…

Om det inte finns en motståndare!

Ilskna idéer kan leva kvar mycket, mycket längre än normalt om det finns motstånd, en annan idé som är lika arg tillbaka! Då kan nämligen personerna hamna i skyttegravskrig så att andra idéer inte kommer in och späder ut ilskan.

Lärdomen är alltså att försöka hitta en idé som flera av läsarna kan bli uppretade över men som det finns gott om personer som gillar också. Vad kan läsarna tänkas vara kluvna inför?

När man letar efter idéer, är det här en bra del av processen: att ställa sig frågan om läsarna kan tänkas tycka helt olika om ämnet. Därefter kan man arbeta med att göra båda sidorna så starka som möjligt, förklara deras ståndpunkter så tydligt som möjligt och skapa rollfigurer som kan företräda dem.

Vips har du en idé som sprider sig själv och tar din idé med sig!

Eller så fungerar det inte alls, eftersom det inte är så idéer sprider sig.

Diskussionen börjar nu!

(Tipstack till CPG Grey som via nedanstående video påminde mig om hur det här kan användas.)

2 svar på ”Vad du kan lära dig av virus

Kommentarer är stängda.