Vad du kan lära dig av Mary Kay Ash

Mary Kay Ash

Sminkmärket Mary Kay grundades av Mary Kay Ash. Det här märket har sedan blivit ett av de största nätverksförsäljningsnätverken i världen. Vad har det med skrivande att göra?

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Ash började som försäljare, men slutade efter mer än ett årtionde, när hon blev så framgångsrik att de ville ge henne en befordran – men sedan gav hennes manlige lärling samma befordran till högre lön. Därför startade hon sin egen firma 1963. På den tiden var såväl sminkbranschen som försäljningsbranschen väldigt mansdominerade och tävlingsinriktade. Hon var därför tvungen att hitta nya sätt att ta sig in i den världen och sedan tränga igenom bruset. Ett av de sätt hon gjorde det var att inspirera flera kvinnor att ta sig in i branschen via hennes företag, och hon belönade dem med bilar, semestrar, juveler och annat, eftersom folk är det viktigaste för att lyckas.

Flera av de saker hon propagerade för liknar hur man blir framgångsrik som författare.

Två exempel

1. ”För varje misslyckande finns det en alternativ väg. Man behöver bara hitta den. När du kommer till ett hinder, ta en omväg.”

Jag gillar tanken att det finns många olika vägar. Den som tror att det bara finns ett sätt att lyckas stänger de vägarna för sig själv och även för andra. (Det är också därför jag är tveksam till det här med ”regler”.)

Men det här handlar inte enbart om marknadsföringsdelen av skrivandet, utan om när man ska skriva sin intrig eller komponera sina scener. Det kan hända att du kör fast i skrivandet, och då är det oerhört frigörande att tänka på att det alltid finns åtminstone en alternativ väg.

”Det är bara mina mest värdefulla läsare som får ta den här vägen. Välkommen in!”

2) ”Låtsas att varje person du möter har en skylt runt sin hals där det står: ”Få mig att känna mig viktig.” Du kommer inte bara bli en framgångsrik försäljare, du kommer att bli framgångsrik i livet.”

När man marknadsför sin bok är det lätt att tänka på sig själv och sina egna behov. Man vill ju få ett resultat. Men när man fokuserar på den man pratar med, blir det mycket lättare. Så vad finns det för poäng för just den personen du pratar med att läsa boken? Det vet du inte förrän du har frågat personen vem den är.

Poängen

Poängen är inte att Ash var något helgon eller att göra reklam för Mary Kay. Det jag ville säga var att man kan lära sig från andra framgångsrika personer och fenomen, utan att för den skull anamma allt med den personen. Vilka sådana figurer eller citat har du som du kan lära dig av? Själv har jag försökt att skriva om några av dem i en serie blogginlägg, som jag kallat ”Vad du kan lära dig av…”, men jag är nyfiken på vilka citat eller tankar från andra personer än författare som sätter igång din skrivlust eller får dig att tänka annorlunda. Motivera gärna.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

(Det här inlägget skrevs ursprungligen för Skrivarpoddens grupp på Facebook. Jag har senare delvis skrivit om det.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *