Vad du kan lära dig av Linda och Elio

Elio García och Linda Antonsson, som gått dit få fans gått före dem.
Elio García och Linda Antonsson, som gått dit få fans gått före dem.

Häromdagen skrev Metro om några fans till fantasyförfattaren George R.R. Martin som numera får arbeta med honom med Game of Thrones. [Metro är bara några år efter The Vulture.] Om du har en liknande dröm finns det ett par saker Elio och Linda kan lära dig.

Oavsett om du har Martin som idol eller inte (jag har det inte) kan du dra lärdom av åtminstone fyra saker som Elio och Linda gjort:

  1. Våga fråga. Det här är steg 1 av en orsak: man kan inte vara en blyg viol om man vill komma någonvart. Elio och Linda skickade iväg en fråga till sin idol. Och saken är den att de flesta idoler, i mån av tid, också är människor. Om de har möjlighet svarar de. Särskilt om…
  2. Erbjud något som är värt deras tid. Skicka inte vad som helst, utan tänk igenom det noga. Vad kan din idol tänkas behöva hjälp med? I fallet Martin handlade det om att hålla reda på saker, eftersom han var så produktiv att han inte kunde hålla reda på allt själv längre. Andra idoler kan ha andra behov. Vilka det är får du reda på om du…
  3. Gör research. Elio och Linda visade att de var villiga att ta reda på fakta. Det sparade tid i deras möte med Martin, eftersom han slapp förklara för dem hur saker och ting låg till. Internet är där en tidsbesparare, men gå längre än den första träffsidan på Google.
  4. Lägg ner tid. Numera arbetar Elio och Linda nästan heltid med Martin-relaterade saker. Men innan dess ägnade de stora delar av sin fritid på ungefär samma sak. Det bör ha varit en stor faktor för Martin, eftersom det signalerade passion. Passion och tålamod trumfar det mesta i den här branschen.

Du kommer säkerligen att stöta på hinder på vägen: din idol visar sig vara en idiot, eller är inte mottaglig ens för bra idéer, eller har redan ett liknande projekt på gång med någon annan. Det positiva då är att du har kortat ner tiden som du hade kunnat ägna åt något negativt. Det lämnar utrymme för dig att göra något positivt istället. Med de fyra lärdomarna ovan i ryggen kommer du att komma långt även utan din idol.