Vad du kan lära dig av att teckna äpplen

I sådana här sammanhang är det lätt att man fastnar i samma gamla råd. Det är därför jag ofta brukar börja med vilka myter som finns eller vad som saknas. Den här gången tänkte jag dock närma mig ämnet skrivande från ett annat perspektiv, för jag tycker att det är viktigt att inse att det finns gott om goda kunskaper som det är lätt att missa för att de finns inom andra områden.

Ta teckning till exempel. Hur tecknar man ett äpple? Jag har länkat nedan till en kort videoguide som går igenom ett par tekniker som professionella tecknare använder, nämligen genom att bryta ner äpplet i olika beståndsdelar. Om du letar efter liknande videoguider kommer du att märka att det är en vanlig metod, oavsett om ämnet är teckning, att spela musik eller att jonglera.

När det sedan kommer till skrivande är svårare, för vi tränar sällan på enskilda saker i taget. Men det går alltid att lära sig att hitta de där beståndsdelarna och det gör man genom antingen genom att låta någon annan visa dem eller genom att upptäcka dem själv. Det är när man upptäcker själv som det fastnar bäst. Därför brukar jag säga att det bästa sättet att lära sig att skriva är att skriva av andras texter. Testa att skriva av ett helt kapitel eller bara några stycken och försök att se tekniken bakom. Vad lärde du dig?

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 100 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tio böcker, inklusive tre om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *