Vad är det för fel med din humor?

Ska vi hoppa hage? Du först!

En av de saker som jag lägger vikt vid när jag läser andras manus är humorn. Om humorn fungerar är det mycket större chans att allt annat också fungerar, eftersom humor är svårt. Så låt mig hjälpa dig lite med humorn.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Den tråkiga delen

Jag vet: alla manus innehåller inte humor och det är som det ska vara. Här är genren en avgörande faktor. Men jag skulle säga att de flesta texter som jag läser skulle må bra av mer humor, både såna som jag lektörsläser och såna som är publicerade. I själva verket, att låta bli att använda humor är så vanilj det bara går. Inget är enklare än att låta bli humor. Men humor innebär distans och låter läsaren få en andningspaus. Så innan du låter din berättelse bli alldeles grimdark, fundera ett varv till. Kanske har vissa av dina läsare fortfarande kvar lusten att leva och till och med njuta av livet.

En annan vinkel (eller ursäkt) jag ser ibland är att humor är individuellt. Det gäller förstås för all smak, men jag skulle säga att jag och de flesta andra känner igen när någon försöker vara rolig även om vi inte tyckte att just det skämtet var speciellt roligt. Min poäng är alltså inte att humorn inte passar mig, för jag vet att jag har min smak vad gäller humor, utan att så många författare antingen misslyckas eller inte ens försöker.

Som med det mesta här i livet finns det folk som kan mycket mer om det här ämnet än vad jag kan. Jag hänvisar därför gärna till två böcker som förklarar det här på ett underhållande sätt: The Comedy Bible av Judy Carter och Comedy Writing Step By Step av Gene Perrett.

Fyra sätt att misslyckas med humor

1. Förstår inte hur skämt är uppbyggda. Det är lätt att tro att det bara är att köra på med humor. Särskilt om man får skratt när man pratar. Men att prata och att skriva är två olika saker. Enbart det faktum att man kan använda rösten eller kroppsspråket gör att talad humor har stora fördelar. När man skriver behöver man därför ha bättre koll på teorin bakom hur skämt fungerar. Oroa dig inte. Det är inte så svårt. I alla fall inte lika svårt som berättelsestruktur.

Upplägg + poäng

Upplägget är den del av skämtet som inte är rolig: en observation eller liknande som får läsaren intresserad och som låter sann. Poängen är en överraskande vändning, något som leker med förväntningar eller fördomar.

I romaner är upplägget givet: du har din situation, din miljö och dina rollfigurer. Så det du behöver är att leka med förväntningar eller fördomar. Visa att du kan komma på oväntade saker.

2. Har inte tajming. Min gymnastiklärare på lågstadiet lärde mig en viktig läxa: en dålig komiker är rolig hela tiden. En bra komiker är rolig vid rätt tillfällen. Att hitta de tillfällen där humorn fungerar och bör finnas är en konst. Vissa tillfällen är bättre utan humor. Till exempel om du vill skapa spänning. Efter att spänningsögonblicket är över är humor å andra sidan utmärkt. Tänk också på att om humorn kommer i form av repliker, att humorn säger något om rollfiguren. Är det en förolämpning verkar rollfiguren snorkig eller elak, och om repliken är okunnig verkar rollfiguren korkad.

3. Är för intern. Som jag skrev ovan är humor individuellt, och vänner skapar lätt en intern humor. Jag brukar därför rekommendera att man skriver komedi tillsammans med andra eller åtminstone tar feedback tidigt och ofta.

4. Upprepar andras skämt. Det här är det svåraste av allt. Skämt man har hört och gillat smyger lätt in i ens egna texter. Det här är jag själv skyldig till. Men lägg märke till skillnaden mellan format (eller mall) och exempel. Ett format som jag hoppas att du inte tänker använda är ”Alla barnen…”, medan ett exempel är ”Alla barnen sätter sig i kyrkbänkarna utom Alfons, han står i en dödsannons”. Format i sig är okej att använda, om man nu kan få in det på ett naturligt sätt, medan det är både oetiskt och otaktiskt att använda andras skämt. För om du har hört skämtet, är risken stor att andra också har hört det. Helt plötsligt blir du en skämt-tjuv. I vanliga konversationer kan det kanske fungera, men inte i text.

Avslutning

Jag hoppas att du genom att tänka på de här misstagen kan undvika dem. Då har du mycket gratis och kan fokusera på viktigare saker. Som att vara genuint rolig.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *