Tema: Dödssynderna, del 1

Dödssynderna. Det är ett så bra koncept. Några personliga egenskaper är så dåliga att man kommer till helvetet för dem. Hur kan du använda dem i dina berättelser? Det ska jag gå igenom lite mer noggrant i en serie blogginlägg.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

De gamla dödssynderna

Så himla rolig är inte Den gudomliga komedin.

Till att börja med finns det massor av varianter av dödssynderna. De knyts ofta samman med Bibeln, även om det är först på 300-talet som några grekiska munkar börja sammanställa onda tankar som man behöver övervinna. Den lista vi ofta ser idag (som i filmen Se7en) bygger snarast på en lista som påve Gregorius I sammanställde omkring år 600. Senare har författare som Dante populariserat listan i Den gudomliga komedin.

Så här ser den numera standardiserade listan ut:

  • högmod
  • girighet
  • njutningslystnad
  • avund
  • frosseri
  • vrede
  • lättja

Enligt Dante handlar sex av de sju dödssynderna om perverterade versioner av kärlek: njutningslystnad, frosseri och girighet handlar om överdriven kärlek till goda saker, medan vrede, avund och högmod handlar om kärlek till andras olycka eller motgång. Lättja, däremot, handlar om avsaknad eller brist på kärlek.

Hur det går att använda dem idag

De här dödssynderna kan kännas lite inaktuella, något vi kommer att ta upp i nästa inlägg, men det finns ändå skäl att fundera över dem.

Högmod, exempelvis, går att använda i tragiska rollfigurer, som tror att de kan mer än vad de verkligen kan, medan vrede kan skapa konflikt mellan rollfigurer. Fundera gärna själv på hur de här negativa egenskaperna kan ligga till grund för berättelsens idé.

I kommande inlägg kommer vi också att gå in på hur dödssynderna går att använda på ett lite oväntat sätt.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

PS. I det här inlägget har jag förenklat lite av dödssyndernas historia och definition.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *