Skriver du upp eller skriver du ner?

Hur gör man för att komma i mål med sitt skrivande? Förutsatt att du inte har skrivkramp finns det en teknik som jag brukar tipsa om. Men först lite om hur andra brukar göra.

Räkna upp

Så här brukar jag se folk beskriva sitt skrivande i författarforum:

Ordräknare
Ordräknare

Det finns inbyggda tecken- och ord- och rad- och -avsnittsräknare i de flesta moderna ordbehandlare. För varje tecken som tillkommer ökar statistiken. I själva verket brukar det inte vara statistik som fattas.

Inom NaNoWriMo finns det andra verktyg för att hålla uppe tempot och jämföra sig med andra författare. Jag har själv inte testat NaNoWriMo, men jag har vänner som gör det och gillar fokuset och blir inspirerade av att jämföra sitt tempo med andra.

Räkna ner

Men det jag rekommenderar handlar om att räkna tvärtom, d.v.s. neråt. Jag uppskattar hur lång texten ska bli när den är klar, säg 200 sidor. Då skriver jag upp 200 sidor på min whiteboard så att jag har det inom synhåll hela tiden när jag skriver. Så fort jag har skrivit en sida i texten, ändrar jag så att det står 199 och så vidare ner till 0.

Det finns något mycket tillfredsställande med att kunna se antalet sidor som är kvar att skriva och ännu mer att se hur antalet minskar allt eftersom. Tanken är litegrand som för nästan alla andra att göra-listor: man prickar av, snarare än att skriva upp vad man har gjort.

Anledningen till att jag anger sidor snarare än tecken är att det är en lagom mängd text att producera, eftersom min hjärna utan problem kan ”hålla” ungefär en sidas text. Dessutom ger det mig en orsak att resa mig upp regelbundet (för att nå whiteboarden), vilket ger en liten paus.

Några ytterligare tips

Jag brukar försöka arbeta i dokument som är så lika publiceringsformen som möjligt. Därför ägnar jag lite tid i början åt att hitta typsnitt som gör så att det blir lagom många tecken per rad och sida.

Men, och det här är ett av mina favorittips: jag brukar börja med att göra alla kapitelrubriker till egna sidor innan jag sätter igång att skriva. På det sättet är det inte längre 200 sidor kvar att skriva, utan kanske 190 eller till och med 170 sidor. Även om jag vet att jag sen måste fylla de sidorna med text, gör det att jag känner att jag kommit igång med skrivandet. Jag står inte på noll när jag börjar. Dessutom hjälper det mig när jag navigerar i texten eftersom rubrikerna är klickbara. (Se exempel här.)

Avslutning

Det finns ingenting som känns lika bra som att klara av någonting. Med den här tekniken blir det lättare att se hur mycket som är kvar att göra.

5 svar på ”Skriver du upp eller skriver du ner?

  1. Toppentips! Jag gör på samma sätt när jag skriver. Har som mål att skriva minst 120 A-4 sidor. Det gör att jag känner mig rätt nöjd när jag kommer till 100, även om jag då känner att jag har betydligt mycket mer jag vill berätta. Det brukar sluta på 200 färdiga sidor.
    Delar!
    Kram Kim 🙂

  2. Jag har ibland det omvända problemet. Jag har beskrivit bara första veckan i relationen mellan ”Mördarens dotter” och sin livskamrat och är uppe i 200 sidor enkelradigt… Händer det ofta att folk sitter och undrar över hur de ska fylla sidor? Är skrivandet ett arbete? Jag är fylld av historian som vill bli berättad och jag känner mig mer som barnmorska som bara hjälper vid berättelsens födsel än som någon som med möda konstruerar ihop någon historia.

    1. Det där kan också vara ett krux. Jag har en vän som har det likadant. Hon ser sig som en nertecknare av en historia som bara måste berättas. Inget av det är nödvändigtvis bättre än det andra. Så länge det fungerar för dig. Jag gissar att du kommer att ha en del att rensa i när du är klar, och att det kan vara din stora utmaning, men det kan också vara så att du trivs precis så som det är. Huruvida andra tycker samma sak är en senare fråga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *