Skriv dialog, del 3

Nu räcker det väl?!

I två tidigare inlägg, har jag beskrivit hur man gör dialoger läsvärda. Och innan dess skrev jag två texter om hur man skriver dialog i teorin. Så nu finns det väl inget mer att skriva om dialoger?

Tvärtom! Vi har bara snuddat vid ytan.

Idag kommer vi in på saker som har chansen att lyfta dina dialoger från ordinära till dialoger läsaren lägger märke till. Och lyckligtvis är det varken krångligt att lära sig eller att implementera.

Men sånt är väl du inte intresserad av?

(I den här texten, liksom mina andra skrivtips, finns det massor av praktiska länkar. Besök dem gärna.)

Stryk allt du hört förut [länk hit]

Tänk om du fick en tusenlapp för varje mening du kom på som ingen annan författare hade skrivit innan dig (och det verkligen gick att kontrollera det). Skulle du anstränga dig hårt för att komma på nya meningar? Om ja, varför gör du det inte även utan pengarna? Du skriver väl inte enbart för pengarnas skull?

Du kanske inte behöver gå så långt som att din dialog måste vara absolut unik. Det kanske räcker med att du undviker de värsta klyschorna.

Sedan finns alltid ”risken” att du behöver utöka ditt ordförråd, skriva fint, variera dina meningar, använda metaforer och personifikationer, också. Alla de sakerna kan man lägga oerhört mycket tid på. Men man måste inte. När man har lärt sig att tänka på att skriva unikt blir det mer eller mindre något man gör unikt, därför att man har skaffat sig en egen stil.

Oavsett tror jag att du kan göra dina dialoger lite mer unika genom att skriva om dem. Den första versionen brukar vara skräp, och sedan känns det lite jobbigt att skriva om det, men det finns tekniker att lära sig.

Och slutligen, som vanligt, om du kan undvika allt vad vanilj heter, så är det en stor fördel. Det kräver att du behöver vara lite mer vågad, lite mer skarp och lite mindre tillbakahållen av konventioner och traditioner. För sjutton, gå så långt du vill!

Ta in fler rollfigurer [länk hit]

Siffrorna jag angav för hur långa scener bör vara (såsom ”Kort replikskifte, till exempel ett hastigt samtal eller ett komiskt avbrott — 3-5 rader”) gäller framför allt om du har två rollfigurer som pratar. Så fort du har tre eller fler rollfigurer blir det något helt annat.

Då kommer läsaren ha mycket svårare att förutsäga vart dialogen ska ta vägen. Du kan exempelvis:

  • låta en rollfigur komma in i mitten av ett samtal
  • hitta en orsak för en rollfigur att gå ut medan de andra fortsätter prata
  • göra så att rollfigurerna står för varsin ståndpunkt
  • se till så att en rollfigur måste välja mellan de andra två
  • låta två samtal pågå samtidigt

Och varje gång du gör en sak en gång, kan samma sak också hända flera gånger. Se bara hur effektivt (d.v.s. roligt) det var i filmen Galakväll på operan, där fler och fler människor ska ta sig in i samma hytt. Att kombinera de här greppen kan därför göra dialogerna väldigt spännande.

Det här med att låta flera rollfigurer delta i dialogerna har jag skrivit mer om här: Orsaker till att trianglar är bäst, och flera gånger i min serie om hur man skriver fantastiska scener.

Klockrena repliker [länk hit]

Den sak som antagligen mer än något annat gör en dialog minnesvärd är de repliker som är citerbara eller passar så bra ihop att läsaren inte kan sluta tänka på dem.

För vissa författare faller det sig naturligt att skriva sådana repliker. Titta bara på Oscar Wilde, Shakespeare, Jane Austen eller Astrid Lindgren. Allvarligt, läs dem för att se hur de gör det!

I vanlig ordning är omskrivning och att komma till skott snabbt nycklarna här, men det finns mer konkreta tips än att förkorta och förenkla. Låt oss börja med olika typer: Klockrena repliker kommer ofta i form av:

  • traditionella skämt (påståenden med överraskande slut, såsom ordvitsar eller korta historier där läsaren förleds att tolka situationen på ett felaktigt sätt)
  • svar på tal (d.v.s. en person ”lägger upp” och den andra ”smashar”)
  • förolämpningar
  • ”punkteringar” och misslyckanden av uppblåsta personer
  • personer som ser igenom lögner eller avslöjar hemligheter (såsom i Kejsarens nya kläder)
  • udda observationer av situationen (till exempel genom att påstå något tvärtom än vad folk brukar säga)
  • typiska repliker för en viss sorts person (men destillerat till max)
  • aforismer
  • ologiska resonemang (såsom dumma svar på frågor eller barns gissningar om hur världen fungerar)

Det går inte bara att välja en och hoppas på det bästa, utan olika rollfigurer passar bättre för en eller flera av de här. Ju starkare du kopplar ihop dina rollfigurer med en specifik typ av klockren replik, desto lättare kommer det bli för dig att hitta flera exempel på samma sak.

Och därmed kommer vi in på nästa sak…

Del 4: Att knyta ihop dialogen med rollfigurerna

I nästa inlägg kommer vi lära oss hur man ser till så att dialogen blir anpassad efter rollfigurerna snarare än tvärtom. Välkommen åter då!

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 250 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. En av mina senaste böcker är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset och finns som ljudbok, inläst av Tomas Norström, på Bokus, Adlibris. Naturligtvis finns den också på Storytel, Bookbeat, Nextory och Biblio.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *