Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson (född 1974) är författare, lektör, skrivcoach och föreläsare. Här presenterar jag mer om min bakgrund. För mer information om vilka uppdrag jag åtar mig, se här. För pressbilder, se här.

Arbetslivserfarenhet

Element X, Göteborg

Författare, lektör, skrivcoach och föreläsare 2009-nu

Jag började arbeta som lektör på volontärbasis i början av 2000-talet. 2009 grundade jag företaget Element X för att lektörsläsa och skrivcoacha mer professionellt. 2014 övergick jag från min gamla blogg (som jag startade 2008) till att skriva på den här webbplatsen, Element X (lista över texter här). I Element X har jag många olika arbetsområden: skrivcoachning, föreläsningar, film- och dramatikutbildning, skrivkonsultationer och vanliga (och ovanliga) skrivuppdrag är bara några exempel. Bland mina kunder finns Folkuniversitetet (jag är kursledare på Skrivarakademin sedan 2016), Medborgarskolan, Göteborgs folkhögskola, möbelföretaget Mio, förlaget Vulkan, Donnergymnasiet, teknikföretaget Semcon och ett stort antal privatpersoner. Jag har också deltagit i konferensen Skriv (före detta Författarkliniken) vid flera tillfällen i egenskap av expert.

Med början 2007 har jag publicerat över 20 böcker, vilket innebär att jag under över ett decennium gett ut mer än ett verk per år, se lista här. Några av dem har jag publicerat i samarbetet Tre hattar med Kim M. Kimselius och Kristina Svensson. Andra böcker har jag skrivit tillsammans med andra. Ett par böcker har jag spökskrivit. En del av böckerna har gått bra, och andra inte, men de erfarenheterna har varit nyttiga för både mig och mina klienter.

Jag är medlem i Egenutgivarna, Storydoktors och var med och grundade Lektörsförbundet.

Lennart Guldbrandssons Wikipedia-artikel här.

En av de fem böckerna Deckarhyllan har gett ut.

Deckarhyllan, Göteborg

Översättare, korrekturläsare, formgivare 2009-nu

Förlaget Deckarhyllan grundade jag 2014 tillsammans med en vän för att översätta och ge ut deckare från deckarens guldålder (1920-1960-tal) som tidigare inte varit översatta till svenska. Vi började på frivillig basis redan 2005. Arbetet har inte minst lärt mig vikten av noggrannhet och tålamod, samt processen med att skaffa licenser för att ge ut översättningar. Dessutom har jag fått sträcka på mina formgivningsben genom att båda sätta böcker och göra omslagen. Hittills har vi gett ut fem böcker som rönt stor uppskattning bland deckarsamlare, och fler böcker är på väg. Läs mer på Deckarhyllans webbplats.

Wikimedia Foundation, San Francisco, USA

Konsult och stipendiat 2010-2011

Wikimedia Foundation driver Wikipedia, som jag har bidragit till sedan 2005. Mitt arbete på Wikimedia Foundation gick dels ut på att producera informationsmaterial i egenskap av expert och författare, dels på att stöpa om processen för att skapa ett konto. Jag har dessutom fått resa som representant för Wikimedia Foundation och hålla presentationer om Wikipedia inför såväl ämnesexperter inom medicin och andra wikipedianer.

Wikimedia Sverige, Göteborg och Stockholm

Projektledare, ordförande, mm 2007-2019

Jag föreläser för Folkuniversitetet på bokmässan 2017.

Wikimedia Sverige är den lokala stödföreningen till Wikimedia Foundation. Jag var med och grundade föreningen, och drev många av dess första projekt, inklusive Wikipedia Academy, närvaro på Bok- & Biblioteksmässan under flera år och konferensen FSCONS. Som dess ordförande deltog jag i flera internationella konferenser och mediaintervjuer. Dessutom har jag varit ledande i samarbeten med Regionarkivet, Nordiska museet, Riksarkivet, Göteborgs Stadsmuseum, m.fl. Det mesta har varit på ideell basis, men även ett par betalda uppdrag.

Mellan 2014 och 2019 var jag en i kärntruppen som anordnade veckovisa skrivstugor under rubriken ”Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia” på Litteraturhuset i Göteborg.

Som volontär för Wikipedia har jag skrivit en av de första böckerna i världen om Wikipedia, varit presskontakt för svenskspråkiga Wikipedia och hållit ett drygt hundratal föreläsningar och seminarier om Wikipedia.

Olika företag, Göteborg

Föreläsare, biografmaskinist, mm 2001- 2007

Under ett par år varierade jag mitt skrivande med att ha ströjobb på olika företag: Liseberg (5 somrar och jular som attraktionsförare), Donnergymnasiet (återkommande vikariat och föreläsningar), Hagabion (2 år som biografmaskinist), Sandrew Metronome (1 år som biografmaskinist), TNS-Gallup (telefonintervjuare), Studio Älva (manusförfattare, producent) och Transfer (återkommande föreläsare). Dessa ströjobb gav mig friheten att utveckla mitt skrivande och mitt kontaktnät.

Utbildning

Centrum för Egenföretagare, Göteborg

Företagarutbildning 2009

17-dagarskurs som inkluderade PR, juridik, ekonomi, mm.

Institutet för högre TV-utbildning, Göteborg

Manuslinjen 2000-2001

Institutet för högre TV-utbildning var en KY-utbildning. Min praktik gjorde jag på produktionsbolaget MTV och Ugglanfilm. Föreläsningar i bl.a. dramatisk struktur, presentation, TV-historia, projektarbete och analys. Jag gick ut med högsta betyg och bästa vitsord.

Uppsala universitet, Uppsala

Fristående kurser 1995-1999

Lingvistik 40p, Musikvetenskap 20p, Litteraturvetenskap 40p, Nusvenska 40p, Engelska 20p . Förutom att jag studerade och lärde mig den vetenskapliga metoden, hittade jag min passion: att skriva.

Övrigt

Omslag till novellfilmen Plastpappa som jag skrev och producerade.

Jag har skrivit reportage, debattartiklar, föreläsningar, handledningar (även på video), novellfilm, artiklar i vetenskapliga tidskrifter, några av svenskspråkiga Wikipedias högst ansedda artiklar, pressmeddelanden och mycket annat.

Förutom de ovan uppräknade meriterna har jag erfarenhet av filmproduktion, arbete på bibliotek, teater (skådespeleri, regi och improvisation), samt research-arbete, såväl på webben som utanför. På fritiden är jag quizmaster på Bishops Arms vid Järntorget i Göteborg, och har två barn med min sambo Matilda. Jag har många års datorvana i såväl Microsoft som Linux-miljöer, och arbetar tämligen obehindrat i MediaWiki, WordPress, Ning, html, mm. Likväl räds jag inte att använda papper och penna när det får fram budskapet snabbare.

För mer information om mig, gör en sökning på internet på ”Lennart Guldbrandsson”. Jag finns på Facebook (där jag bland annat är aktiv i grupperna Författare på Facebook och Författarsällskapet), Twitter, Instagram och LinkedIn. Mitt användarnamn på Wikipedia var ”Hannibal”.


Om du har nytta av de här skrivtipsen och har råd, får du gärna gå med i min Patreon. Där kan du stödja mig med en summa varje månad som motsvarar vad det kostar att köpa en kopp kaffe (alltså 20 kr månadsvis). På Patreon kan du också få olika förmåner, inklusive gratis e-böcker och en exklusiv och privat chatt, där du får personliga skrivtips.