När förändrades du senast?

Den här bilden får sin förklaring senare. Och nej, det är inte min familj.

Det svåraste med att skriva berättelser är antagligen inte att komma på en bra idé, att göra research, att väva samman alla trådar, att göra rollfigurerna trovärdiga eller att beskriva miljöerna på ett intressant sätt, eller ens att marknadsföra boken (hu!). Många av de sakerna bygger mer på att bara sitta ner och vara tålmodig.

Jag tror snarare att det svåraste ligger i det som de flesta människor, författare inkluderat, tycker är svårast: att förändra sig.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

De allra flesta berättelser handlar på ett eller annat sätt om förändring, oavsett om det gäller att välja en kärlekspartner, byta jobb, åka på en resa eller börja ta ansvar.

Det är förändringar som gör berättelser lite obekväma, att livet inte bara handlar om att behålla status quo, utan om att bränna skeppen och göra något annorlunda idag än man gjorde alla tidigare dagar i livet.

När du väl har tittat ett tag på den här bilden kanske du ser något oväntat i den. Och när du väl ser det, kan du inte sluta att tänka på det.

Att jag valde bilden ovan är inte för att minimera allvarliga förändringar, såsom stora olyckor som lämnar fysiska ärr eller skilsmässor som lämnar psykiska trauman eller liknande, utan för att visa på hur det finns två så tydliga stadier.

De stadierna representerar oskuld eller naivitet eller ungdom respektive erfarenhet och vuxenliv, om man nu prompt vill sätta etiketter på det. Du har bägge delarna i dig när det gäller många delar av livet (innan du flyttade hemifrån och efter, före ditt första jobb och efter, etc). Men eftersom det här kan vara så plågsamt är det något de flesta läsare inte vill tänka på. Och som jag redan skrivit (flera gånger faktiskt), det folk undviker att tänka på är det som ger dig störst chans att lyckas som författare.

För att skriva på ett gripande sätt behöver du låta berättelsen börja i oskuldsdelen och sedan föra huvudpersonen mot dess vilja in i det andra stadiet. Det är det många av de strukturmodeller jag har presenterat handlar om.

Så när gjorde du senast en större förändring i ditt liv? Jag syftar då på en förändring där det finns ett tydligt före och efter, något som tvingat dig att gå igenom den där omdiskuterade sorgmodellen.

Och om du inte själv gjort en större förändring på länge, hur kan du skildra förändring på ett bra sätt?

Om du är osäker på hur du ska göra, får du gärna kontakta mig.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Ett svar på “När förändrades du senast?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *