
Den teknik jag ska berätta om idag, marmorering av texter, är så kraftfull att jag inte förstår varför fler inte skriver om den eller använder den.
Särskilt inte med tanke på att marmorering är en teknik som är så lätt att lära sig. Du behöver inte ens några färger. Eller marmor.
Å andra sidan kanske du redan marmorerar dina texter, utan att känna till att det finns ett namn på det.
Nu kör vi!
Marmorering
Marmorering kan betyda flera saker, så låt mig först bara berätta vad det inte är. Det handlar inte om att skapa mönster så att det ser ut som marmor på ställen där det inte fungerar med verklig marmor (en teknik som funnits sedan strax innan Vesuvius utbrott). Eller den liknande tekniken där man skapar mönster med verktyg i flytande färg och sedan doppar pappersark i det så att arket ser ut som böckerna ovan. Och det handlar inte om det fett som är insprängt i kött.
Själva termen läste jag första gången i en bok för omkring 25 år sedan. Tyvärr minns jag varken titeln på boken eller vem som skrivit boken vilket är rätt pinsamt, men den som hittar boken blir jag evigt tacksam för jag har letat i min bokhylla, på nätet och hos folk som brukar kunna en massa om skrivteknik i över en vecka utan resultat.
Vad går marmorering ut på? Jo, precis som med de andra användningarna handlar det om att man väver in saker så att det bildas ett oregelbundet mönster. Litegrand som det spräckliga förgrenade mönstret som finns i marmor. Jag vet att det kan låta abstrakt än så länge, men låt mig förklara själva arbetsgången så bör det bli tydligare.
Hur marmorerar man en text? [Länk hit]
Man kan marmorera både under tiden man skriver och när man skriver om texter. Men i båda fallen handlar det om att lägga till material i delar av texten så att den bättre stämmer överens med hur man tycker att det borde vara.
Låt säga att du skriver en roman om en kvinna som råkar hamna i en container och blir inlåst medan den fraktas över havet. Tanken är att du ska göra det här till en filosofisk berättelse där hon går igenom sina erfarenheter och möjligheter framöver. Men, när du läser igenom det du har skrivit upptäcker du att texten mer handlar om att hon försöker ta sig därifrån eller att hon försöker överleva. Du vill fortfarande tillbaka till din ursprungliga idé. Då använder du marmorering. Du lägger in bisatser, rader, repliker, scener och kanske hela kapitel där det filosofiska får stå i centrum. Marmoreringen kan du göra både i det du redan har skrivit eller i det som du inte har skrivit än. Här är ett väldigt rudimentärt exempel:

I fallet ovan kanske du känner att du borde skriva om hela kapitlet, men genom att marmorera in tankarna om Rosalinds lillebror i ett kapitel som annars mest handlar om överlevnad får du mer kontrast mellan det yttre och det inre. Kontrasten hjälper till att skapa ett större djup i texten. Med andra ord: genom att behålla den gamla texten får du en yttre handling och en inre handling samtidigt.
Och allt utan att behöva skriva om alltihop. Det gör att det inte tar så lång tid utan räcker med små putsningar här och var. Ibland tillägg som här, ibland omformuleringar.
Marmoreringar är alltså små påminnelser eller återkopplingar till det huvudsakliga ämnet.
Poängen är att det nästan aldrig sker på en enda plats, utan genom hela texten. Det är därför det liknar marmor, med de karaktäristiska flammorna som sprider ut sig genom ytan.
Typer av marmorering [Länk hit]
För en del författare är det här en del av arbetet med att skriva sina texter, att de går igenom det de har skrivit och putsar på det, under tiden de skriver eller medan de skriver om texten. Men det går att marmorera flera olika saker förutom påminnelser om huvudidén. Här är några sådana saker:
- täppa till luckor i storyn, d.v.s. saker som är ologiska och saker som inte riktigt hänger ihop
- ledtrådar
- planteringar och förskuggningar
- spegelscener och dramatisk ironi
- rollfigurer som du har glömt att nämna på ett tag
- rollfigurers karaktäristika
- känslolägen
- konflikter som ligger och bubblar
- detaljer om miljön, arenan och universumet
- väder
- tankar och åsikter
- tema
- stil, såsom återkommande fraser, syltsnittar och vackert språk
- genre
Och i facklitteratur finns det motsvarande saker (förutom de som nämnts ovan):
- skapa förtroende för dig
- förtydliga den röda tråden
- ta fram bättre exempel
- stärka argumenten och förutse motargumenten
- hitta fler och bättre källor
- formalia
Avslutning
Att marmorera sin text är ett snabbt och ofta elegant sätt att göra den bättre. Det betyder inte att vissa saker kan behöva skrivas om från grunden, därför att just det avsnittet saknar den stuns som det behöver ha, eller att visst material inte är bättre att stryka helt och hållet, därför att det aldrig kommer kunna bli så bra som resten av texten.
Sådana saker kan vara svåra att veta på egen hand, och det är därför jag rekommenderar att du samarbetar med andra.
Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 250 inlägg med skrivtips.
Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Jag gillar samarbeten och har bland annat skrivit fyra böcker tillsammans med Kim M. Kimselius och Kristina Svensson: om författares vanliga misstag, om hur man livnär sig på kreativa yrken, om hur man samarbetar och om hur man skriver biografier.
Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.