Ladda dina värdesaker

Av alla saker som jag saknat när jag har försökt lära mig att skriva är en vettig guide till det här med att ladda saker, men av någon orsak finns det inte ens nämnt någonstans. Och jag förstår det inte. Att ladda är grunden i allt skrivande.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Vad är laddning?

Laddning handlar om att ge något värde, makt eller sprängkraft.

Oftast är det en MacGuffin som behöver laddas ordentligt, d.v.s. det som berättelse kretsar kring, som en skatt eller en plats, men det kan lika gärna vara – och är ganska ofta också – en rollfigur, antingen protagonisten eller antagonisten. Utan den laddningen blir alla rollfigurer och saker i berättelsen likvärdiga, en grå massa.

Hur laddar man något?

Det finns många olika sätt att ladda något på. Troligen kommer du att upptäcka att du redan använder dig av några av tricken här:

Möte. Det kanske ska sägas från början att någon eller något vi träffar alltid får mer laddning än något vi bara hör talas om. Det är därför så många pratar om det här med ”show, don’t tell”.

Konsekvenser. Laddade saker får konsekvenser. Laddade rollfigurer förändrar ett rum genom att komma in i det, medan bifigurer kommer in utan något större hallå. En bra MacGuffin får alla munnar i närheten att vattnas. Ju mer folk förändras i rollfiguren eller sakens närhet, desto högre laddning har det. Kontraster i en persons känslor är visserligen stort, men en mer temporär förändring av en rollfigurs personlighet är större.

Om personer får personskador av en MacGuffin, så har det verkligen hög laddning. Likadant om andra föremål går sönder. Och toppmarkeringen är ifall rollfiguren eller föremålet tvingar folk att byta strategi (till exempel ta en ny väg eftersom förbannelsen raserat den förra vägen).

Procedursbrott. Om en MacGuffin gör att saker stannar upp, procedurer avbryts och att tempot förändras, då är det bra tecken.

Diskussion. När ett objekt eller en person diskuteras eller bara nämns är det en del i laddningen, framför allt om någon känner till en del om ämnet. En person som ingen vet något om får mindre laddning.

Antalet sökande är också viktigt. Ju fler som vill ha det, desto mer laddat blir det.

Mysterium. Eftersom många människor tilltalas av mysterier är det en nyckel i hur man laddar föremål och personer. Det här hänger ihop med nyfikenhet. Om folk inte känner till allt om något men är väldigt nyfikna på det blir det mer laddat än om folk känner till allt. Med andra ord: dölj gärna dina MacGuffins litegrand i mörker, åtminstone en stund.

Skydd. En bra MacGuffin skyddas, vaktas och placeras på ett sätt så att det inte är lätt att ta den. Det betyder att det kan dröja ett tag innan vår MacGuffin kommer in i berättelsen.

Laddning är alltså viktigt. Men framför allt är det viktigt att tänka på att låta historien kretsa kring din MacGuffin, gärna flera varv. Låt den byta ägare och status flera gånger, så blir din berättelse riktigt spännande.

(Det här är en bearbetad text ur Manusförfattarens guide. Hela Manusförfattarens guide finns utlagd på min tidigare blogg.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Chokladask.jpg

Påminnelse

Glöm inte att du fram till den 27 november 2019 har chansen att vinna drakchoklad eller drakmuggar genom att rösta på vilket av mina numera 201 inlägg du tycker bäst om. Tävlingsdetaljer här.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 200 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *