Kom till saken någon gång

Det finns många saker som irriterar läsare och som författare gör bäst i att undvika. Men en av de sakerna som kan göra att läsarna totalt överger verket är när berättelsen inte handlar om det den borde handla om.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Att komma till saken

Det här med att komma till saken är delvis en fråga om berättelsens struktur, men det handlar inte enbart om det. Det handlar om att hålla fokus på vad som är viktigt i berättelsen. För att kunna hålla fokus på vad som är viktigt, måste man först förstå vad som är det viktiga.

Det kan låta elakt, men många vet inte vad som är det viktiga med deras egen story.

De tror att det är det spektakulära eller det känslomässiga eller miljön eller rollfigurerna eller temat eller intrigen eller någon av de andra åtta storheterna.

I själva verket ligger kärnan i den allra första storheten, idén.

Har du koll vad det coola eller unika eller intressanta med idén är? Det är inte så lätt som man kanske tror. Annars får du mer tips i Författarens idébok.

Så, när du har koll på vad det viktiga är, då kan du komma till saken snabbt.

För att göra det här ännu mer tydligt, titta gärna på Patrick H Willems video nedan om hur Hollywood omedvetet gör det här misstaget gång på gång.

Och när du sedan vet vad saken är, gör du bäst i att lägga så många av dem så tidigt som möjligt i berättelsen, så att läsaren får så mycket som möjligt för sin tid. Om du väntar för länge finns det nämligen inget utrymme att hitta variationer, vilket är det du får betalt för.

Så gör ditt jobb. Kom till saken.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet.

Ett svar på “Kom till saken någon gång

  1. Ha ha. Nästa Robin Hood utspelar sig rymden och Robin har det space-iga namnet Robinio Hoodio och Marion är inget annat än en meteorit som hotar att utplåna hela jorden …

    För det var så man skulle göra om man ville skriva nästa filmhit – eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *