Hur ser du ut, människa?

The Top 25 Muppet Characters, Ranked | Muppets, The muppet show, Disney images
De där ögonbrynen är inte att leka med.

Menar du allvar? Eller menar din rollfigur allvar?

Visst är vi människor mångfacetterade, men vi drar också en massa slutsatser direkt när vi träffar någon.

Det är det som är ämnet för dagens inlägg.

Hur ser du ut?

Det kan vara svårt att klassificera sig själv utseendemässigt, särskilt om det inte bara gäller ålder, hårfärg eller andra liknande mätbara egenskaper. Men andra gör det rutinmässigt. De flesta du möter på gatan, på jobbet, på restauranger, i kollektivtrafiken eller i affären gör snabba uppskattningar, på samma sätt som du gör med dem.

De flesta av oss är medvetna om att det här bara är förstaintryck, men förstaintryck kan vara svåra att skaka av sig.

Och det kan du utnyttja…

Vad du kan lära dig av skådespelare

Det här är ytterligare en sak du kan lära dig av skådespelare, att första intrycket är viktigt. Bonnie Gillespie, som arbetar som rollbesättare och författare, menar att det här är något du kan utnyttja för att se vilka roller som andra lättare eller svårare kan se för dig. Det är svårare att söka roller där du inte passar in på rollbesättarens bild av hur vissa yrken eller egenskaper ser ut.

Som författare kan det här till exempel innebära att du som ser ut som en professor inte förväntas skriva erotik, eller att du som ser ut som en luffare har en stor uppförsbacke om du vill skriva om lyx och flärd. Oavsett om det är läsare på bokmässan eller förläggare vid ett första möte, så kommer du att göra ett förstaintryck.

Rättvist är det inte

Givetvis finns det nackdelar och problem med det här. Fördomar baserat på utseende är svåra att göra sig av med. Här är tre stora sådana problem:

Ed O'Neill
Skådespelaren Ed O’Neill, som blev fackad efter att ha medverkat i Våra värsta år, här i rollen som en luttrad polis.

D.v.s. som i samhället i övrigt. Det är ingen ursäkt och inget jag står bakom, utan ett mönster som finns även om jag inte hade påpekat det.

Du kan arbeta för att bryta mot de här fördomarna, men det kräver att du gör en medveten insats. Det blir ytterligare en utmaning — förutom att skriva en bra bok. Frågan är om du behöver en utmaning till. Svaret på den frågan kan bara du svara på.

Om du ska göra den brytningen med vilket ditt förstaintryck du ger, behöver du ändå veta om vilket förstaintryck du gör.

Hur gör man för att få en bra bild av sig själv?

Nördar. Eller högt dekorerade militärer?

Det finns många sätt att få en ungefärlig bild av hur man ser ut:

 • att titta sig i spegeln eller på fotografier som andra har tagit
 • att fråga vänner, kollegor och släktingar
 • att jämföra sig med andra
 • att skriva ner sina egenskaper så gott man kan
 • att titta på vilka kläder du gillar bäst

Bonnie Gillespie råder sina klienter att ta bilder på sig själv och skicka ut en kort enkät via mejl, där folk får kryssa i vilka egenskaper de förknippar med personen på bilden. Om du gör det, skicka enkäten till folk som du inte känner, så att deras intryck inte färgas av gemensamma minnen eller vänskap.

Gillespie har därför gjort en lista på egenskaper som man kan inkludera i sin enkät. Jag har översatt den listan till svenska och lagt till några fler egenskaper som jag tyckte saknades. Den listan finns här:

Lista över förstaintryck

Det finns såklart fler egenskaper och sätt att hitta en bra bild av sig själv. Du får gärna lägga till dina favoritegenskaper och -metoder i kommentarerna nedan.

Både du och dina rollfigurer

Men det här handlar inte bara om dig. Det här handlar om dina rollfigurer också. På samma sätt som folk i din närhet får förstaintryck av dig, så skapar även dina rollfigurer förstaintryck.

Hur ser det intrycket ut? Det är lätt att fastna på det fysiska (kropp, kläder och attiraljer), men glöm inte bort följande egenskaper:

 • vad gör rollfiguren?
 • var befinner den sig?
 • vilka andra rollfigurer är den med?
 • vilken status har rollfiguren i den gruppen?
 • vilken situation befinner sig rollfiguren i?
 • vilket känsloläge befinner sig rollfiguren i?
 • vilka känslor framkallar rollfiguren i läsaren och de andra rollfigurerna?
 • hur mycket utrymme får rollfiguren?

Och återigen

Listan över förstaintryck finns här.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

På min blogg hittar du över 250 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Jag gillar samarbeten och har bland annat skrivit fyra böcker tillsammans med Kim M. Kimselius och Kristina Svensson: om författares vanliga misstag, om hur man livnär sig på kreativa yrken, om hur man samarbetar och om hur man skriver biografier.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

2 svar på “Hur ser du ut, människa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *