Hur många ord och tecken är det på en sida?

Om du får frågan om hur många tecken det är i din text, kan du enkelt se det i din ordbehandlare. Men vet du hur många ord det motsvarar? Och hur många tecken är det på en sida? Här ska du få några enkla tumregler och tricks.


(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

[Sedan jag skrev det här inlägget har jag gjort en undersökning där siffrorna ser lite annorlunda ut. Gå hit för att läsa mer. De här siffrorna får stå kvar som påminnelse om hur svårt det är att a) uppskatta boklängd, och b) hur dålig jag är på matte.]

Tumregler

Ett genomsnittligt ord på svenska är 6 bokstäver långt.

På ett vanligt A4-papper* ryms det ungefär:

  • 4500 tecken
  • 530 ord
  • 60 rader
  • 75 tecken per rad

På en vanlig boksida* ryms det ungefär:

  • 1700 tecken
  • 280 ord
  • 30 rader
  • 55 tecken per rad

** Att skriva ”vanlig” är kanske underligt. Antalet varierar naturligtvis mycket beroende på typsnitt, teckenstorlek, radavstånd, marginalbredd och, vilket de flesta glömmer, om man har många nya rader. Texter med mycket beskrivning går långsammare att läsa, men man får in mer text på varje sida. En del texter innehåller så mycket kortfattad dialog att sidorna bara har färg på vänstersidan, och då sträcker sig texten över fler sidor. Sidformatet påverkar mycket i en färdig bok. Folianter kan innehålla mer tecken, men om boken å andra sidan är luftigt satt kan antalet tecken vara mycket mindre. Andra saker som avgör är blankrader mellan stycken, antalet underrubriker, nya kapitel (med sidbrytning), inskjutna citat, eventuella bilder och tabeller, och liknande.

Men tumreglerna ovan baseras på delar av texten som inte innehåller så mycket konstigheter, är skriven i ordbehandlarens standardtypsnitt och så vidare. Om man vill ha ett mer exakt mått kan man till exempel lägga till en halv sida för varje kapitel, dra bort en tiondels sida för varje underrubrik, etc.

Tips

Jag brukar själv överslagsräkna med att ett A4 blir 2,5 boksidor.

En roman har inget standardmått, men om boken är 200 sidor lång blir det omkring 340 000 tecken eller 57 000 ord. Om den är 300 sidor blir det ungefär 510 000 tecken eller 84 000 ord.

För varje 100 000 tecken blir det ungefär 60 boksidor.

För varje 10 000 ord blir det ungefär 35 boksidor.

Efter ett tag lär man sig några av de här tumreglerna, men jag får fortfarande ibland gå tillbaka och räkna. Så om du inte lär dig de här siffrorna gör det inget. Du är alltid välkommen tillbaka!

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som är nominerad till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *