
Bokserier, särskilt trilogier, är på modet. Inne, kan man säga. Med goda skäl.
Därför ska jag i mer än ett halvdussin texter titta på just bokserier. Jag kommer bland annat titta på svårigheterna med att skriva bokserier, olika sätt att bygga upp bokserier och hur man hittar ett bra slut. Jag startar med några av orsakerna till att så många författare skriver bokserier, och varför du borde överväga den tanken, du också. Häng med från början!
(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)
Det finns så många orsaker till att olika aktörer gillar bokserier, att det nästan är förvånande att det finns något annat.
Förlag gillar generellt sett bokserier, eftersom de behöver mycket ”content” att distribuera till läsarna (särskilt till ljudbokslyssnarna, verkar det som) och deras affärsmodell delvis bygger på att ge läsarna vad de vill ha. Bokserier gör att de snabbt kan ge ut flera liknande böcker och hålla läsarnas intresse uppe. Få författare skriver originella böcker så snabbt att de kan hålla läsarnas intresse vid liv (men det finns råd här). Dessutom underlättar bokserier för förlagen i marknadsföringen: de behöver inte börja från grunden med bok 2. De kan hitta en gemensam design så att bokhandlarna ställer upp dem gemensamt och internetbokhandlarna packar ihop dem i paket, något som ytterligare ökar försäljningen. Vissa variationer finns mellan olika genrer: fantasy, science fiction, deckare, historiska romaner och böcker för barn och ungdom har oftare serier.
Läsare gillar också bokserier eftersom de vill veta vad som händer med personerna de lärt känna. Det betyder att de som gillade bok 1, köper de efterföljande böckerna och att de läsare som råkat få tag på en senare bok i serien köper de tidigare böckerna i serien. Eller som min vän Kim M. Kimselius uttrycker det: ”böckerna säljer varandra”.
För författare kan det vara enklare att hitta variationer på utmaningar till rollfigurer man redan skapat än att behöva starta om från noll. Dessutom är det lättare att sälja rättigheterna till en serie för att de ska bli film, TV-serie, ljudbok, etc…
Innan vi går vidare och pratar om hur man skriver bokserier är det en liten sak vi behöver prata om. Det finns nämligen också några nackdelar med bokserier… Nästa del i serien finns här.
Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare
På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.
Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Min senaste bok är den internationella thrillern Dolt förflutet. Du kan få två av mina böcker gratis.
Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.
[I en tidigare version hade jag råkat skriva fel namn på författaren till Hungerspelen, trots att det klart och tydligt står på bokomslagen. Pinsamt. Tack till Matilda Henriksson som uppmärksammade mig på felet, och en ursäkt till Suzanne Collins.]