Hur långt har du kommit som författare?

Har du någon gång funderat på hur långt du har kommit som författare? Kanske hur mycket du behöver lära dig innan du blir ”en riktig författare”?

Jag också.

Och det fina är att författare utvecklas i ungefär samma steg. Det här är ingen exakt vetenskap, för det finns många typer av författarskap, men vi får faktiskt ha lite roligt också…

(I den här texten, liksom mina andra skrivtips, finns det massor av praktiska länkar. Besök dem gärna.)

10 tips för att leva på din kreativitet
10 tips för att leva på din kreativitet

Nedanstående är en text jag skrev i samband med boken 10 tips för att leva på din kreativitet, som gavs ut av Kim M. Kimselius, Kristina Svensson och mig. Texten börjar på sidan 122 i den tryckta versionen. Och hela boken är full av bra grejer.

Under mina år som lektör har jag läst manus på många olika nivåer. De flesta som kontaktar mig tror att de ”nästan är klara”, men när jag har läst deras manus får jag tyvärr meddela att det fortfarande finns en hel del att arbeta med innan det är någon idé att skicka texten vidare.

Det hör kanske till arbetsuppgiften att vara en våt filt över författares entusiasm.

Dock har det slagit mig alltmer att de flesta författare, men även lektörer och recensenter, tror att problemet som de flesta författare har ligger på den språkliga nivån. Jag blir konstant kontaktad av författare som är oroade för sitt språk, sina metaforer och sina gestaltningar. Det är också det de vill ha hjälp med. Kanske hänger de här idéerna ihop, att de tror att de är färdiga och att de egentligen tror att de behöver en korrekturläsare och språkgranskare. Som lektör går jag mycket djupare än så i texten.

Min teori är att det finns närmast en naturlig utveckling hos författare, och att många av de författare som kontaktar mig befinner sig på samma nivå i utvecklingstrappan. De här författarna kan i sin tur vara mer eller mindre skickliga, men de har i stort sett samma problem.

Jag har åtminstone aldrig stött på någon som befinner sig på en av de första nivåerna och lyckas få till de saker som kommer längre upp i utvecklingstrappan.

Så här skulle jag i dagsläget skissa upp utvecklingstrappan:

• De flesta som fastnar för ett kreativt yrke gör det för att de gillar uttrycksformen. För författare är det orden. Nya författare experimenterar med metaforer och symboler i språket.

• Därefter skulle många gissa att författare går vidare till att skriva om rollfigurer, och det stämmer till viss del, men de gör det inte särskilt väl. Det blir karikatyrer eller lätt förklädda versioner av verkliga personer. Om man fastnar på den här nivån men utvecklas i skicklighet kan man bli uppskattad som humorist – och lyckas bra som det – men det är dessvärre inte något som lockar de flesta. De tror istället att de kan skriva så här i andra genrer och då blir det platt och tråkigt.

• Den första verkliga utvecklingen sker när författarna upptäcker intrigens möjligheter och går från att berätta om ”först hände det, och sen hände det”, till att berätta om ”först hände det, vilket orsakade det”. Det är här överraskningarna börjar dyka upp, ofta i form av ”plötsligt”. Om man fastnar på den här nivån och blir riktigt skicklig i sitt hantverk kan man bli en uppskattad thrillerförfattare, vilket inte alls är så illa. De flesta kommer inte ens så
långt. Visst finns det författare på det här stadiet som inte fokuserar alls på språket – men det är snarare en fråga om vad genren uppmuntrar till än vad som är möjligt. Ibland beror det också på att författaren gått upp till denna nivå innan han/hon riktigt är mogen.

• Nästa utvecklingsnivå handlar om rollfigurer. Här kommer det psykologiska djupet och motivationerna mer naturligt, men samtidigt utan att berättelsen blir lidande. Jag har hittills aldrig mött en text där författaren behärskar rollfigurer men inte intriger. När rollfigurerna verkligen börjar leva på sidorna tänker man inte på att de är schackpjäser i en intrig, och det blir en sömlös konstruktion. De som fastnar på den här nivån har kommit mycket långt, och om man dessutom har fått till hantverket finns det många genrer och stilar man kan skriva i. Men det finns ett par nivåer kvar…

• Den troligen viktigaste nivån för de författare som vill sälja till allmänheten är den som handlar om att hitta en lysande idé. Utan det kan intriger och rollfigurer vara nog så samspelta och språket vara väl valt, men det kommer ändå aldrig riktigt att klicka hos läsarna. Det här är en konst och ett hantverk som jag har beskrivit mycket mer utförligt i
Författarens idébok. De få lyckliga som ”fastnar” på den här nivån och blir riktigt skickliga på det har i stort sett framgången som i en liten ask.

• Den näst sista nivån jag har identifierat är den där författaren också har inkorporerat tema och känslor. Författaren berör läsaren och får läsaren att inte bara reagera, utan också förstå något på ett djupare plan, med allt från orättvisor till grundläggande mänskliga egenskaper, så att läsaren – många läsare – anknyter till både rollfigurer och intrigen som om de vore nära vänner. De allra skickligaste författarna tar plats bland klassikerna och överlever längre än de flesta bästsäljare.

• De mest sublima författarna lyckas förena alltsammans med ett ytterligare lager av språk och form som inte bara är ett uttryck, utan genomsyrat av mening och tanke. Med andra ord börjar och slutar resan med språket. Risken är att stora delar av läsarna inte orkar ta sig igenom så täta texter, eller att författaren inte orkar hela vägen. Därför är det inte säkert att de mest utvecklade författarna är de mest kända eller de som säljer bäst. Tyvärr finns det också ett stort mått av snobbighet inbyggd i den här nivån, men det är inte omöjligt att man får ett nobelpris eller så.

Avslutning

Vad är min poäng med den här listan?

Jo, att det är viktigt att inte fastna!

Fastna inte i det steg du är på nu. Se till att du utvecklar dig och blir så skicklig du någonsin kan. Det finns mycket att lära sig som författare, mycket att träna på, och mycket att testa. Lek!

Fastna heller inte i den här listan. De olika stegen är bara min erfarenhet. Så skriv på och sedan kan du låta eftervärlden döma dig. Det kommer den göra oavsett, så du kan lika gärna ha roligt på vägen.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och skrivcoach.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och skrivcoach.

Jag ger gratis skrivtips, men du får gärna stödja mig på Patreon. Det betyder mer än du kan tro.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *