Hur lång tid tar det att skriva en bok?

Vissa frågor ställs ofta, medan andra förblir outtalade. Frågan om hur lång tid det tar att skriva en bok är en av de frågor som många tycker är så svår att besvara att de aldrig ens försöker. ”Det tar så lång tid det tar”, ungefär.

Gandalf hade blivit en bra författare.

Sådana frågor tycker jag är de mest intressanta att diskutera. Så låt mig göra ett försök att visa hur lång tid det tar att skriva en bok.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Finns det något sätt att avgöra hur lång tid det tar att skriva en bok?

Den stora orsaken till att så få försöker svara på hur länge det tar att skriva en bok är att det beror på så många olika saker. Om vi räknar bort allting som har med feedback, försäljning och marknadsföring att göra, och enbart fokuserar på det som har med skrivandet att göra, är det 10 saker ”det beror på”.

1. Hur länge tar det för dig att komma på en idé?

Att komma på idéer tar tid, särskilt om det ska vara en idé som det går att jobba med. En del idéer faller nämligen ihop när man jobbar med dem. De flesta vana författare har därför en inkubationsperiod eller havandeskapsperiod när de går och funderar på idén utan att arbeta aktivt på den. Om vi bara räknar med aktivt tänkande på idén kanske det rör sig om en veckas arbete, men det kan vara utspritt över flera månader. Hur lång tid tar det för dig? Läs mer om själva processen i Författarens idébok.

2. Hur mycket tid lägger du på ditt skrivande?

En självklar observation: Om du lägger tio minuter per dag åt att skriva, tar det dubbelt så tid att skriva än om du lägger tjugo minuter per dag.

Men tänk också på detta: tio minuter per dag (70 minuter i veckan) är mer skrivtid än en timme en gång i veckan. Det är lätt att överskatta hur länge man orkar skriva under maratonsessioner, så försök att istället fördela arbetet någorlunda jämnt över veckan. Dessutom är det lättare att komma ihåg vad man skriver om man skriver regelbundet.

Fundera därför själv på hur mycket tid du är beredd att lägga i genomsnitt per dag.

3. Hur mycket vila behöver du mellan gångerna du skriver?

Få författare kan gå upp, skriva hela dagen ända fram till läggdags, sova och sedan upprepa det dag ut och dag in. Inte ens de mest produktiva författarna, som Georges Simenon (som skrev 80 A4 om dagen), satt och skrev hela tiden. Hjärnan behöver både omväxling och vila, särskilt om du mår dåligt.

Att schemalägga vila kan ha sina utmaningar, särskilt om du är stressad och vill bli klar, men jag har varit med om att ha slitit med delar av en text och sedan upptäckt lösningen efter att jag har vilat så många gånger att det inte är roligt. Därför räknar jag numera med att jag behöver åtminstone någon timme per dag när jag inte tänker på vad jag ska skriva. Hur mycket vila du behöver för ditt projekt hänger bland annat ihop med vad du har för saker i övrigt i ditt liv, hur allvarligt/tungt ditt ämne är och hur mycket tonen skiljer sig från hur du känner dig.

4. Vad räknar du in i att vara klar?

Räknar du med hela skrivprocessen? Den tar längre tid än du tror, eftersom det är så många steg. Det som framför allt tar tid är att skriva om texten, vilket du absolut bör göra. Själv brukar jag räkna med att omskrivningsprocessen tar ungefär lika lång tid som att göra en förstaversion, om inte mer. Jag vet, det låter mycket, men det är också när man låter omskrivningsprocssen ta tid som texter blir riktigt bra – och det måste de vara om de ska antas av ett förlag och/eller publiceras.

5. Hur mycket behöver du tänka?

Ibland kan det krävas att man planerar sin bok (oavsett om det är skönlitterärt eller facklitterärt). Antingen gör du det innan du sätter igång eller när du kör fast. Hur mycket tid det tar är svårt att förutsäga, men jag skulle inte underskatta behovet. Räkna åtminstone med några dagars planering.

6. Hur mycket behöver du researcha?

Det finns två stora skäl att göra research: det ena är att det gör texten mer trovärdig (och hjälper dig att undvika fel och misstag). Det andra är att du slipper skriva om samma sak som alla andra redan gjort. Här har jag sammanställt massor av resurser som du kan använda i ditt researcharbete. Men hur mycket tid tar researchen? Det beror bland annat på vilken genre du skriver i, hur realistisk du vill vara, och hur mycket du kan om ämnet redan, men gissningsvis finns det åtminstone någonting du behöver dubbelkolla på varje sida.

7. Hur lång ska boken vara?

Tumregeln är att längre böcker tar längre tid att skriva – åtminstone om man räknar bort ställtiden, d.v.s. den tid det tar att komma igång med projektet. Det stämmer förstås inte alltid, men eftersom jag ibland jobbar som spökförfattare vet jag att det är en av de saker som påverkar mest på hur länge det tar.

Jag brukar alltid försöka få en bild av hur lång boken ska bli tidigt, så att jag sedan kan räkna ner mot noll. Det gör jag även när jag arbetar som lektör och skrivcoach, eftersom det avgör vad som är det viktiga i boken. Man behöver inte ha en exakt bild av hur lång boken ska bli, men att ha någon slags bild underlättar ens uppskattning av tidsåtgången.

8. Hur snabbt skriver du?

Snabbheten i att skriva påverkar visserligen hur länge det tar att skriva boken, särskilt i skillnaden om man är mycket snabb eller mycket långsam (omkring 36 ord per minut för den som använder pekfingervalsen, cirka 58 ord per minut för den som använder alla fingrar, och över 100 ord per minut för den som lärt sig maskinskrivning). Själv ligger jag på bekväma 55­-60 ord per minut, om jag inte skyndar mig extra mycket, men så länge man inte ligger under 40 ord per minut så bör det inte vara några stora bekymmer. Testa dig själv här.

Det tar bara ett par timmar att lära sig att skriva med alla fingrar, och sedan går skrivandet mycket fortare. Läs mer om det här. Men som vanligt är det genomsnittshastigheten som är det viktiga. Att nå höga 150 ord under någon minut är helt enkelt inte lika viktigt som att kunna ligga konstant på en hög hastighet. För den som är rädd för att inte komma på saker att skriva i så hög hastighet kan jag försäkra att det är något man vänjer sig vid.

Man måste naturligtvis inte skriva snabbt. Varför stressa? Även om du inte skriver snabbt kan det vara bra att testa dig, så att du kan beräkna hur snabbt det tar för dig att skriva din bok.

9. Skriver du saker som går snabbt att skriva?

Min gissning är att det skulle ta ganska lång tid att skriva ner 50 000 ord på det där slumpmässiga sättet, eller ens 100 ord. Ju mer mönster det finns, desto lättare är det för hjärnan att komma på nästa ord att skriva. Det är därför jag brukar rekommendera styckeskopplingar för att kontrastera, uttrycka orsakskedjor och visa syfte, exempelvis.

Det går också i regel snabbare att skriva repliker än det gör att skriva miljöbeskrivningar (fler radbrytningar), att skriva listor än löptext och korta kapitel än långa kapitel. Det betyder inte alltid att man kan, eller ska, skriva de element som går fortast. Men om man har lite överblick över vilken typ av text man skriver på, blir det lättare att uppskatta tidsåtgången.

10. Kör du fast eller får du skrivkramp?

Att drabbas av skrivkramp kan verkligen förlänga arbetet med en bok. Det är därför något jag rekommenderar att man läser på mycket om, till exempel i min text om skrivkramp, där jag delar upp fenomenet i olika typer och ger tips om hur man löser de olika typerna. Hur mycket tid det tar att komma igång igen beror både på typen och på hur mycket arbete du är villig att lägga ner.

Hur lång tid tar det för dig?

Vid det här laget bör du kunna uppskatta hur länge det tar för dig att skriva din bok. Lägg ihop de 10 tiderna ovan för just ditt projekt, och glöm inte att räkna med att det kommer att bli förseningar. Det blir det alltid. Sjukdom, vänner som hälsar på, andra arbetsuppgifter och liknande har en tendens att komma som på beställning när du vill ha skrivtid. Jag brukar därför lägga på lite extratid när jag uppskattar hur länge det dröjer, särskilt när andra människor är involverade, men även sådana uppskattningar är svåra att göra. (Jag har skrivit mer om det i 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär.)

Tar det lika länge för varje bok? Inte alls. För mig har det tagit allt mellan 2-3 månader och flera år.

Läs mer om hur du kan korta ner tiden det tar att skriva en bok i en bok du får gratis.

Undrar du fortfarande hur du ska bli klar med din bok, får du gärna kontakta mig.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

4 svar på ”Hur lång tid tar det att skriva en bok?

 1. Hej, jag mailade tidigare att jag gärna vill ha ett gratisex. av den boken du nämner. Jag återkommer längre fram ang. att du skulle läsa 30 sidor av mitt manus.

  Min 4:e bok skulle egentligen varit klar för utgivning 2017, men så fick jag värk i höften, och senare blev det operation. Tala om att tappa lusten för att skriva!!! Jag orkade inte ens titta på mitt tangentbord…

  Men som sagt, nu är jag på det igen!

  Mvh
  Cherstin Juhlin

  1. Tack. Jag har skickat boken.

   Ibland kommer livet emellan. Det är bara att låta skrivandet få plats efteråt. Lycka till//Lennart

 2. Hej,
  Har fått förfrågan om att skriva en persons bok. Hur ska jag tänka när jag tar betalt?
  Det är första gången jag ger mig på ett sådant här projekt. Har tidigare endast skrivit reportage och intervjuer.

  1. Till att börja med beror det på hur lång boken ska vara och hur svårt arbetet är. En kort bok om en person som levt ett ”vanligt” liv tar kortare tid än en lång bok om en person där du samtidigt måste ta reda på en massa information och formulera dig på ett särskilt sätt. En enkel uppskattning med stora marginaler uppåt är nyckeln. En enkel bok kanske 2 månader, och en mer komplicerad möjligen 4 månader, eller 6. Därefter brukar jag tänka att jag måste försörja min familj och vad jag annars skulle kunna få betalt för. Vad vill du ha för månadslön? Slutligen måste det vara upp till klienten att bestämma om den har råd med det. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *