Det är många saker som ska smältas samman för att det ska bli en berättelse: idé, rollfigurer, intrig, världsbygge, språk och så vidare. Det arbetet kan ta lång tid.
Därför är det lätt att man glömmer bort en av de viktigaste ingredienserna, nämligen frågan om varför läsaren ska bry sig.
Svaret på den frågan är nästan alltid en enda sak: Risk.
”Risk är konfliktens valuta”
När du planerar din berättelse, ställ dig åtminstone någon gång denna fråga: spelar det någon roll hur det går i berättelsen?
Ett annat sätt att uttrycka det: förändrar berättelsen något för någon av rollfigurerna? Det är det som är risken.
Om det inte finns något som står på spel, kommer läsaren antagligen inte bry sig. Du kan skapa risk på tre sätt: konsekvenser, sannolikhet och sårbarhet.
Konsekvenser [Länk hit]
Ju större skador eller vinster, desto större risk. Omvänt, om det inte finns några konsekvenser för någon, då spelar berättelsen ingen roll.
Ta till exempel din rollfigur Yngve, som drömmer om att träffa någon. Om han inte gör det, vad blir effekten för honom då? Kommer han då leva ett helt okej liv? I så fall finns det inget som står på spel. Men låt istället säga att han inte bara drömmer om att träffa någon, utan faktiskt måste träffa någon för om han inte gör det, blir han utvisad ur landet, då finns det helt plötsligt en risk för honom.
Det är naturligt för oss människor att vilja undvika fara, så om du kan måla upp ett straff, kommer de flesta läsare tycka att det är spännande.
Men som jag skrev inledningsvis kan du också arbeta med drömmar och mål. Du kan alltså låta Yngve ha en så stark dröm om att träffa någon att det i sig skapar spänning. För du låter väl inte bara drömmen infrias utan någon konflikt?
Bra konsekvenser, både positiva och negativa, har en sak gemensamma, nämligen att de är irreversibla. Det betyder att de inte går att återställa, åtminstone inte utan väldigt stora ansträngningar.
Både skador och vinster kan ligga inom så många olika områden: finansiella, juridiska, psykologiska, sociala, fysiska etc, att du har gott om konsekvenser att leka med.
Sannolikhet [Länk hit]
Ju mer sannolik en fara är, desto större risk. Särskilt om du kombinerar det med hur stor skada det kan orsaka.
Om din rollfigur Beata går omkring och är rädd för att himlen ska ramla ner, då har du skapat en situation med låg sannolikhet. Varför ska läsaren vara rädd för det?
Om Beata istället är rädd för att förlora jobbet, tar du upp en fråga som är mer sannolik. Det är något vi vet kan hända, och till och med händer lite då och då, särskilt om du låter Beata hamna i situationer som gör det mer sannolikt att hon ska förlora jobbet, så att hon lever mellan hopp och förtvivlan.
Sårbarhet [Länk hit]
Sårbarhet handlar om frånvaro av skyddsmekanismer. Ju sämre skydd, desto större risk.
Om du berättar om din rollfigur greve Otto af Modigh, som besitter en rikedom som kan mäta sig med Jeff Bezos eller Smaug, och sedan utsätter honom för en serie elakheter, då kommer läsaren tänka att det inte finns mycket som kan såra honom, eftersom han antagligen har personal som enbart sysslar med att ta hand om folk som är elaka mot honom. Om du däremot berättar om sjukpensionären Otto Modigh och utsätter honom för elakheter, då har han inte alls samma skyddsnät. En elakhet kan i teorin göra honom hemlös.
Sårbarhet finns i många sorter. Därför är det bra som författare att skräddarsy vilken situation som vilken rollfigur råkar ut för. Greve Otto af Modigh är antagligen mer sårbar för konkurrerande företag eller jurister, eller, för den delen, att känna att livet är ensamt och tomt.
Motsatsen till sårbarhet är förberedelser. En rollfigur som är tränad för en viss typ av situation, är mindre sårbar för den situationen. Därför skriver de flesta författare om situationer som är nya för just den rollfiguren, och kanske också för läsaren.
Och givetvis kan du också arbeta rent bokstavligt med sårbarhet och skyddsmekanismer. Håller linan till fallskärmen på att gå sönder? Grattis, då har du skapat en stor risk för rollfiguren.
Avslutning
De här tre faktorerna, konsekvenser, sannolikhet och sårbarhet, samarbetar.

Du kan därför spela ut de tre faktorerna mot varandra, särskilt eftersom du säkerligen har olika rollfigurer som har olika syn på vad som är acceptabel risk baserat på vad deras olika sårbarheter består av och vilka konsekvenser de är beredda på.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare
På min blogg hittar du över 250 inlägg med skrivtips.
Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. En av mina senaste böcker är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset och finns som ljudbok, inläst av Tomas Norström, på Bokus, Adlibris. Naturligtvis finns den också på Storytel, Bookbeat, Nextory och Biblio.
Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.