
Många författare underskattar hur viktigt det är med boktitlar. Titeln är en av de första sakerna en tänkbar läsare och köpare ser av texten, ofta långt innan baksidestext och innehåll. Just därför är det också en av de svåraste sakerna med att skriva. Så hur hittar man på en boktitel?
(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)
Att hitta sin boktitel
Många av mina klienter sätter en intetsägande titel och tror att boken ska kunna slå sig fram ändå. En sådan titel gör det mycket svårare att få texten att sälja. De här titlarna skulle kunna sitta på tusentals böcker: Det mystiska mordet, Min barndom, Livspusslet, eller En oväntad romans. Utnyttja istället din unika vinkel på ämnet och ge din titel lite schwung: Mordet i Kaknästornet, Min lillebror trollkarlen, Säljes: Livspussel med 999 bitar, eller Fåret i kätten bredvid.
En vanlig myt är att författare kommer på boktiteln tidigt i processen. Men det måste inte alls vara så. Många författare har istället en arbetstitel fram tills dess att de har skrivit färdigt en förstaversion. Om du inte har den perfekta titeln innan dess behöver du alltså inte känna dig stressad. Och även om du tycker att du har en bra titel kan det finnas skäl att fundera över om du inte skulle kunna hitta en ännu bättre titel.
Titeln är vanligtvis mellan 1 och 6 ord lång. Ytterst få titlar har fler ord än så, och du bör verkligen tänka efter om du ska bryta mot den regeln. Sådana titlar tenderar att bli förkortade på något sätt, så se gärna till att det finns en naturlig punkt att förkorta titeln på (Jag är inte en man som ger upp riskerar att bli förkortad som Jag är inte en man…).
Titeln bör ligga bra i munnen. Det är därför många titlar innehåller allitterationer eller andra beprövade stilgrepp. Tänk på att du ska säga titeln många gånger, till många olika typer av personer: läsare, personer som ska köpa boken till släkt och vänner, förlag, journalister, författarkollegor, samarbetspartners, bokhandlare, etc.
En metod
En bra metod för att hitta din boktitel ser ut så här:
- Skriv upp de viktigaste elementen i boken. När du har läst igenom förstaversionen mer noggrant bör du ha en utmärkt bild av idén, stämningen, strukturen, miljön, rollfigurerna, och alla enskilda element.
- Samla förslag i en separat lista. Jag brukar rekommendera att man kommer på åtminstone 50 förslag. Det är många, det vet jag, men efter att de första är tröga, brukar det gå bättre och man kommer på förslag som sticker ut mer. Det är bra att pressa sig längre än vad man tror att man ska klara av.
- Läs listan högt. Det är lätt att missa krångligheter i titeln annars.
- Rensa i listan. Flytta dem någon annanstans. Jag brukar behålla dem, ifall det finns något i dem som går att använda. Tänk på att titlar ska vara lätta att förstå och stava, så om du hittar titlar där läsaren kan misstolka den kan det vara bra att stryka den — om det inte är det som är avsikten. Stryk också titlar som gör det enkelt att kritisera hela boken.
- Fyll på med fler förslag.
- Fråga flera andra om vilken av titlarna som låter bäst. Glöm inte att fråga om vad de tror att berättelsen handlar om baserat på titeln.
- Rensa, fyll på, rensa och så vidare.
Det här kan ta ett bra tag, men som jag skrev ovan är titeln antagligen de viktigaste orden du skriver, så ta chansen att visa att du faktiskt kan skriva ordentligt.
9 ställen att hitta boktitlar
Själva namnet på texten kan vara i stort sett vad som helst. Här är nio vanliga områden att hämta sina boktitlar ifrån. Variera dem gärna genom att kombinera dem.
- Personnamn — utstickande namn är bra (se till exempel flera av Stephen Kings titlar) men namn brukar kombineras med något annat
- Platser — titlar med platsnamn i gör att de som varit på platsen eller längtar dit har anledning att läsa boken, men det är också ett sätt att sammanfatta en berättelse på ett bra sätt
- Något mystiskt, okänt eller förbjudet — det är svårt att skapa mystik med ett par ord, men saker som är gömda, tabu eller olagliga eller oetiska används ofta för att skapa läslust. Ett exempel är Thomas Erikssons böcker, vars första bok innehöll ett sådant ”förbjudet” ord.
- Fraser — uttryck, ordspråk och citat finns i tusental, men det är ofta bra att kapa dem så att läsaren själv får avsluta titeln i huvudet, såsom Gud som haver (av Ingrid Elfberg)
- Sång- och boktitlar — att variera existerande titlar kan vara en genväg till läsaren, som då känner igen titeln redan första gången den hör eller läser titeln, men det kan naturligtvis också göra att den blandas samman med originalet.
- Temat — att skriva ut temat direkt är sällan en bra idé, men om man hittar en liknelse eller en symbol för temat kan det vara mycket kraftfullt
- Din MacGuffin — det som handlingen kretsar kring, berättelsens MacGuffin, är en vanlig boktitel, särskilt om det finns flera stycken
- En kontrast — om berättelsen handlar om två sidor kan själva motsättningen bli en bra titel
- Någonting oväntat — ett sätt att vända på förväntningarna är att göra titeln så tråkig som möjligt, som i fallet med En kort berättelse om traktorer på ukrainska av Marina Lewycka eller Den ryske debutantens handbok av Gary Shteyngart. Det här är riskabelt, men det kan gå. På samma sätt är det med väldigt långa titlar, som Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson.
Apropå oväntat: nästa vecka kommer ett par stora överraskningar. Titta gärna in då.
Delar av det här inlägget är inspirerat av ett avsnitt ur min bok Skriv som ett proffs, ur kapitlet Bearbeta din bok. Läs gärna mer om hur man hittar titlar på Wordplay.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare
På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.
Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.
Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.