Hur börjar man ett stycke?

Golden Bridge utanför Da Nang i Vietnam. Foto.

Om du funderar på hur du ska kunna variera dig och få flyt när du skriver är styckesövergångar ett bra ställe att börja på.

Men synonymer är också praktiska.

Som tur är innehåller det här inlägget bägge delar.

För att göra ditt skrivande smidigare har jag arbetat på flera listor som jag kommer presentera med jämna mellanrum. De finns samlade under rubriken Resurser för författare > Listor i menyn ovan.

För skönlitterära författare

Här finns fyra listor över synonymer till vanliga ord som det kan vara svårt att hitta bra synonymer till i vanliga synonymordlistor.

Synonymer till ”gå”

Synonymer till ”se”

Synonymer till ”säga”

Synonymer till ”älska”

Framför allt för facklitterära författare

Styckesövergångar är sådana ord och fraser som binder ihop ett stycke med ett annat. Det finns många sådana. I själva verket finns det så många att jag inte kan presentera dem alla i ett blogginlägg utan har dem i den här långa listan. Där finns flera hundra styckesövergångar, sorterade i 25 kategorier:

1. Bedömning, 2. Betoning, 3. Detaljer, 4. Effekt, 5. Exempel, 6. Förtydliganden, 7. Generalisering, 8. Jämförelser, 9. Konsekvens, 10. Kontrast, 11. Kopplingar, 12. Kronologi, 13. Likhet, 14. Medgivande, 15. Medhåll, 16. Motsats, 17. Orsakskedja, 18. Plats, 19. Resonemang, 20. Sammanfattning, 21. Sekvens, 22. Syfte, 23.Tillägg, 24. Undantag, 25. Upprepning

Fler listor

Det finns redan närmare ett dussin listor på listan över listor, men fler är på väg. Många av dem är mycket långa och användbara.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

På min blogg hittar du över 250 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Jag gillar samarbeten och har bland annat skrivit fyra böcker tillsammans med Kim M. Kimselius och Kristina Svensson: om författares vanliga misstag, om hur man livnär sig på kreativa yrken, om hur man samarbetar och om hur man skriver biografier.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *