Hur bekväm är du med att ljuga?

Jim Carrey i Liar liar.
Lita på mig. Eller inte.

Om du skriver skönlitteratur handlar en del av arbetet om att ljuga. Du hittar på rollfigurer och vad de skulle göra i särskilda situationer. Men hur lättvindigt ljuger du? Och är du skicklig på det?

De som studerar lögn och lögnare (till exempel den tidigare FBI-agenten Joe Navarro som skrivit boken What Every Body Is Saying) har lärt sig att det är svårt att se på någon när den ljuger – åtminstone om man inte har något att jämföra med, en utgångspunkt. Ett tecken på att någon ljuger kan dock vara att personen tittar lyssnaren i ögonen mer än vanligt. De flesta tror att det är tvärtom: att den som ljuger tittar bort av skuldkänslor, men i själva verket behöver lögnaren titta på lyssnaren för att se om lyssnaren går på lögnen eller om det behövs mer lögn. Lögnare lägger dessutom till onödiga detaljer för att göra det mer trovärdigt, medan de som talar sanning är fast i vad de la märke till i stunden – och de flesta är inte så observanta när de är mitt uppe i något stort.

Vad har det här att göra med att skriva? Jo, det finns motsvarande markörer för den som berättar sanningen och de som hittar på händelser i berättelser. Men till skillnad från i världen utanför berättelser vill läsare och lyssnare ha de där detaljerna som gör världen tydlig, oavsett om en normal betraktare aldrig skulle ha lagt märke till att bilen som jagade dem hade skinnsäten eller tygklädsel. Dessutom vill läsarna ha en säker berättare som vet vad som hände istället för att gå omkring med frågor och gissningar.

Det här är bara en del av vad författare kan lära sig av att studera lögner. Just boken ovan, liksom TV-serien Lie to me, är en bra början, men fundera själv – och testa. Kan du ljuga bra, så att det verkar som att du talar sanning?

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 100 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

2 svar på “Hur bekväm är du med att ljuga?

    1. Jag har inte tittat på Dr Phil på länge, men en googling tyder på att det inte är Navarro. I själva verket är lögndetektorer en soppa. Allmänheten verkar gilla dem eftersom de ser så tydliga ut, men i själva verket finns det flera sätt att lura en lögndetektor, och psykopater, som inte blir nervösa av att ljuga, avslöjas inte av dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *