Hemligheten bakom allt bra skrivande

Den här bilden får sin förklaring snart.

Vill du veta hemligheten bakom allt bra skrivande? Jag gissar att du åtminstone blir lite nyfiken, men är du säker på att du verkligen vill veta? Jag menar, när du väl får veta hemligheten, finns det då inte en risk att du kommer att känna dig misslyckad, om du inte gör som man ska göra? Nåväl, om du är säker på att du vill veta hemligheten, läs vidare.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

En skrivande vän till mig kommenterade nyligen något som fick mig att tänka. Hon prenumererar på Masterclass, där många av stora författare lär ut skrivandets hantverk. Jag frågade hur hon tyckte att kurserna var, och hon sa att hon gillade dem skarpt.

Men efter det sa hon att hon inte hade lärt sig så mycket nytt som hon hade trott att hon skulle göra. Det gjorde inte så mycket, fortsatte hon, eftersom det fick henne att må bättre över sitt skrivande. Lärarna bekräftade att hon var på rätt spår.

Jag höll med om att självförtroende är viktigt, men samtidigt kom jag att tänka på min bokhylla med skrivböcker. Jag har drygt tre hyllmeter med böcker om att skriva, och jag har läst de flesta av dem. Det finns inte så många böcker i den hyllan som jag tycker är exceptionella, som jag återkommer till eftersom de innehåller så bra saker.

Varför?

Efter hand när man lär sig mer om skrivande, blir man lite så där underväldigad av de böcker om skrivande man läser. Det beror inte framför allt på att böckerna är dåliga, utan på den stora hemligheten med allt bra skrivande.

Den stora hemligheten med allt bra skrivande är…

… att det inte finns så många hemligheter med skrivande.

Hemligheten

Men — och nu kommer vi till bilden på vakten framför kassavalvet…

… ett av mina favoritcitat kommer från trolleri-historikern Jim Steinmeyer som skrev att ”Magicians guard an empty safe.” (Det har jag använt tidigare här.)

Tänk mer på det. ”Trollkarlar vaktar ett tomt kassaskåp.”

Anledningen till att jag gillar det citatet så mycket är att det också stämmer på skrivande människor. På två sätt, faktiskt.

Det ena är följande: Det viktiga är egentligen inte att det finns en hemlighet som vissa känner till och andra inte känner till. För den som vill finns hemligheten lätt tillgänglig och öppet presenterad. Nu är det upp till dig. Men vi som vet hemligheten, vet också att de flesta inte kommer att ta reda på hur det ligger till. Det är bekvämare att bara bli underhållen. Många som har fått reda på hemligheten kanske till och med skulle säga att det också är roligare att inte känna till hemligheten.

Det andra sättet som jag tycker att det citatet stämmer överens med skrivande är att kassaskåpet verkligen är tomt. Det finns ingenting däri som inte vem som helst (i stort sett) inte skulle kunna göra. Det mesta är redan skrivet och finns publicerat i ett otal böcker och på ännu fler webbplatser:

Själv har jag Robert Heinleins regler för att bli framgångsrik som författare på mitt visitkort.

Men bara genom att vakta ”hemligheten” skapar vi ett intresse för det vi gör. Det mystiska är en del av grejen.

Så varför avslöjar jag hemligheten?

Det kan tyckas konstigt att jag avslöjar hemligheten att det inte finns några riktiga hemligheter. Men det finns en nivå till (för mig gör det alltid det…).

Det är nämligen skillnad på att skriva bra och på att skriva hejdundrande superbra.

Jag tror att vem som helst kan lära sig skriva bra. Hur man gör det behöver inte vara någon hemlighet.

Att däremot skriva på en nivå så att läsaren vill återkomma till texten gång på gång, rekommendera texten till sina vänner och betala för den — och kanske till och med köpa den till någon annan, det är något helt annat. För att komma dit, kanske det krävs något mer än att bara tillämpa teknikerna för att bli bra. Jag vet inte. Kanske det finns hemligheter där som jag inte känner till. Eller så är det en slump.

Tills jag kommer dithän kommer jag att utforska området så mycket jag kan.

Snart ett år

Förresten, min skrivande vän har på lördag skrivit varje dag i ett helt år. Det är helt otroligt och nästan omöjligt att beskriva hur svårt det är för någon som inte har testat själv. Stort beröm till henne — och till andra som lyckas skriva varje dag! Mer än något annat är regelbundet skrivande en stor faktor bakom framgånsrikt skrivande.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 200 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *