Gör en ebok i några enkla steg

Det går att bläddra i eböcker också
Det går att bläddra i eböcker också

Låter det svårt att göra egna eböcker? Eller dyrt?

Efter den enkla och uppskattade guiden för hur man sätter böcker i Scribus tänkte jag presentera hur man gör en ebok, snabbt och enkelt. Alla verktyg är gratis och du kan göra allting ungefär lika snabbt som du gör en pdf.

Ett nyckelord

Det bästa är om du tänker på ett nyckelord redan när du skriver boken, nämligen ”förbered”. Det är inte krångligt. I själva verket kommer det att underlätta mycket av arbetet med boken. Men innan vi kommer dit ska jag bara ursäkta mig en liten stund.

Jag använder fri programvara. Det betyder att det är större chans att dokument går att öppna även efter att företaget som ligger bakom programmet går i putten – och det vet du ju att alla företag gör, förr eller senare.

Min ordbehandlare heter LibreOffice. Den är gratis och kan hämtas här. Du får använda vilken ordbehandlare eller annat skrivmaterial som helst (jag tillhör inte dem som vill tvinga på andra verktyg de inte vill använda). Den här guiden kommer dock att utgå ifrån LibreOffice.

I den här guiden kommer jag inte att beskriva hur mycket man behöver satsa på omslaget för att ha någon chans att sälja sina eböcker, eller egentligen någonting om hur man säljer eböcker i allmänhet. Det får andra, till exempel den här kvinnan, göra.

Så, med de ursäkterna överstökade kan vi sätta igång med förberedelserna. Lite senare kommer jag att gå igenom hur man kan åtgärda saken om man inte har förberett. Jag kommer till och med att visa hur man kan göra om en pdf till eboksformat på ganska kort tid.

Hur du förbereder din bok [länk hit]

Som min vän Kim M. Kimselius skriver om i vår och Kristina Svenssons bok Tio misstag författare gör, låt bli att typografera din bok medan du skriver den. D.v.s. låt bli att snofsa till texten, så mycket som möjligt, ända tills den ska sättas. Här är en kort lista på saker du behöver låta bli:

Allt det där har jag sett i en del dåliga manus jag har läst. (Av någon anledning hänger dåliga texter ofta ihop med dålig formatering.)

När du har låtit bli de där sakerna, och det borde du alltid göra, då kan du istället göra något vettigt med din tid. Som att skriva texten och att använda dig av det som kallas formatmallar.

Formatmallar
Formatmallar

Formatmallar är inte särskilt svårt, även om det kanske låter krångligt. Det är som att förklara hur man cyklar. Du kan enkelt få massor av instruktionsvideor om formatmallar, om du vill.

Vad du gör är att säga till programmet vad som är en rubrik och vad som är brödtext. Gå igenom och markera alla kapitelnamn med formatmallen ”rubrik”. Resten av texten låter du vara i ”standardformat”.

Enkelt, va?

Ju mindre du krånglar till det medan du skriver, desto enklare blir alla senare steg.

Om du inte förberett din bok

Skulle du ha råkat typograferat medan du skriver, är det ingen fara. Det enda du behöver göra är att gå igenom boken i efterhand och markera kapitlen som rubriker och brödtexten som standardformat. Du kan vara tvungen att dubbelkolla så att inga kursiveringar försvinner, men om några fetstilningar försvinner gör det inte så mycket.

Jag vet. Det gör boken lite mindre snygg än din fantastiska layout, men om du ska skicka boken till ett förlag kommer förlaget ändå att sätta boken professionellt, om de väljer att ge ut den.

Och ska du sätta boken själv, ska du inte använda ett ordbehandlingsprogram. Använd ett program som är gjort för att sätta texter. Till exempel ovan nämnda Scribus.

Kort sagt, den kommer att bli snyggare sedan.

Vid det här laget kommer du att ångra alla förbättringar du har gjort med texten, se listan ovan. Mycket av det går att lösa genom vad som kallas reguljära uttryck. Reguljära uttryck är ett samlingsnamn för olika koder och symboler som du kan använda för att söka och ersätta med, på ett kraftfullt sätt.

Har du till exempel råkat skriva in sidnummer manuellt på alla sidor? Inga problem: sök reda på alla siffror, hoppa över de siffror du har med i brödtext (och eventuella kapitelnamn) och ersätt sidnumren med ingenting så försvinner de.

Det finns en lång lista med reguljära uttryck som du kan experimentera med.

Men se upp, för det är lätt att ersätta för mycket. Om du söker och ersätter alla Anders med Jöns kan du kanske bli förvånad över att det står att någon ska ”dra åt Fjöns”. Det är inte ens säkert att du hittar det själv. Håll därför koll på vilka sökningar du gör och spara flera upplagor i olika stadier, så att du slipper förlora en massa arbete. Utrymme på hårddisken är billigt jämfört med din arbetstid…

Kan man ha fler formatmallar?

På bilden finns det ett par formatmallar förutom standardformat och rubrik. Vi har exempelvis citat och brödtext. En av dem är bättre än den andra. Problemet med eböcker är att i stort sett alla programmerare talar helt andra språk än svenska. Därför bryr de sig inte om att lägga till stöd för konstiga bokstäver som å, ä och ö.

Men generellt sett, ju färre formatmallar, desto bättre. Eboksläsaren kommer antagligen ändå att förvanska utseendet rejält.

Att konvertera filen

LibreOffice har massor av tillägg som man kan använda till allt möjligt. Ett av tilläggen heter Writer2epub. Det kan man ladda ner här. Det finns andra sätt att göra eböcker, såsom Sigil, men det har jag inte testat än. (Texten uppdateras när jag har testat.)

Efter att man har installerat Writer2epub är det bara några knapptryck för att skapa en ebok. Det är några tangenttryckningar också, men det är bara vanlig text och texten bestämmer du:

  1. Klicka på Writer2epub-knappen i LibreOffice
  2. Fyll i metadatan: Titel, författare, ISBN, utgivningsdatum och taggar
  3. Välj omslagsbild, antingen den första bilden i dokumentet eller från din dator
  4. Om du klickar på Document Preferences kan du ange om du vill att programmet ska skapa sidbrytningar vid varje rubrik och om det ska skapa en innehållsförteckning
  5. Klicka Okej
  6. Färdigt! Nu har du en epub-fil.

Eller ”färdigt”; det är upp till dig. Jag skulle inte rekommendera att sluta här. Om jag vore som du skulle jag också gå igenom några av stegen nedan.

Öppna boken

Börja med att öppna eboken. Det kan ju vara trevligt att se om det har fungerat. Själv har jag laddat ner Calibre (det kan du göra här), men det finns flera alternativ. Bläddra igenom boken och se så att allt är med. Du kan vara tvungen att finjustera lite, eftersom det är lite ovant att se sin bok i eboksformat. Sidorna flödar på ett annat sätt, och det blir lite annorlunda när man inte kan bestämma typsnitt. Man vänjer sig dock. Ibland kan det dock krävas flera försök innan man får till det ordentligt.

Glöm heller inte att kolla hur omslaget ser ut i tumnagelsstorlek. Går det att läsa titeln?

Validering

Om du har tänkt att sälja boken eller sprida den på andra sätt måste du också kolla så att boken följer de regler som epub-filer måste göra. Det gör du genom att använda dig av en validator. Här finns den jag själv använder.

Det finns lite felmeddelanden man kan få där. Dem kan jag tyvärr inte hjälpa dig med (googla på felmeddelandet), men senast idag fick jag veta att Sigil kan fixa bort en del av problemen.

Från pdf till ebok

Låt säga att du har fått en pdf av en kompis som ber dig göra en ebok. Hur gör du då? Du svarar naturligtvis: ”Nej, gör det själv.”

Men låt säga att det är en väldigt god vän, eller någon som kan tänka sig att betala. Då har du stigit ner i vad som bäst kan beskrivas i ett hav av bekymmer.

Om du inte följer de här råden, förstås:

För att du över huvud taget ska kunna göra en ebok, behöver du kunna arbeta med texten. Det är svårt att göra med en pdf, eftersom pdf:er är gjorda för att se praktiskt taget likadana ut på alla datorer.

Du skulle kunna kopiera texten, men då förlorar du definitivt all formatering och det ser inte alls ut som du hade tänkt dig. Plus du får inte med bilderna.

Men det går att konvertera pdf:er. Det finns i själva verket flera verktyg för att göra det. Dessvärre är ingen av dem utan sina konstigheter. En del ger varje rad i pdf:en som en separat textruta när man försöker öppna dem i ordbehandlaren. En del ger radbrytningar där det inte ska vara några radbrytningar. Och en del får inte med bilder.

Det bästa jag har testat heter Zamzar och finns här. Inte heller det är perfekt.

Efter att du öppnar dokumentet kan du bli tvungen att lägga en del tid på att finjustera det. Tidigare har jag presenterat reguljära uttryck (ta bort tomrader är sånt som går ganska enkelt med reguljära uttryck). Det är inte nödvändigtvis svårt, men lite tidsödande. Generellt sett är det åtminstone ett par timmars jobb för att få till det ordentligt.

Avslutning

Usch, vad tråkigt det lät med flera timmars jobb. Men se det så här: nu kan du göra eböcker av alla dina gamla böcker du har liggande i skrivlådan. Med tanke på att konkurrensen från de stora förlagen inte är särskilt mördande på svenska (än), kan du komma långt bara genom att vara en av de första. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *