Genvägen till läsarens tillit

För ett par veckor sedan skrev jag om hur du kan använda ethos för att skapa tillit hos dina läsare. Men det finns en genväg som jag inte nämnde då: Bilder. Men den här texten handlar inte om hur man lägger in bilder i sina böcker, utan om något betydligt svårare — och viktigare: symbolik.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Om du vill höja kvaliteten på din text, samtidigt som du gestaltar, samtidigt som du gör den personlig och unik, samtidigt som du undviker att skriva läsaren på näsan, samtidigt som du kan leka med språket, då är symbolik någonting för dig. Symboler är till exempel ett föremål eller en person som representerar något annat.

Men det finns som sagt en del svårigheter och här ska vi gå igenom fyra av dem.

4 sätt att misslyckas med symbolik

1. Drömmar — ett sätt att få fram en rollfigurs fantasi som ofta blir klonkigt är att låta den drömma (även om det är visuellt mer intressant än att låta rollfiguren prata om sina drömmar eller minnen). Problemet med drömmar är inte enbart att berättelsen stannar upp för att rollfiguren ska sova (det kan ge en bra variation i tempot) eller att det inte finns någon framåtrörelse inuti drömmen eller ens att det är bättre med mardrömmar. Snarare ligger problemet i att de flesta som skriver drömmar ofta har klyschiga och lättförståeliga symboler. Det är alltifrån personer som säger rakt ut vad rollfiguren bör göra till varianter av det som redan hänt (”jag borde ha”-drömmar). Allt det här gör att drömmarnas symbolvärde är ungefär lika spännande som att se en skylt med rätt svar.

2. Den oviktiga symbolenlåt säga att du har en rollfigur som bär med sig ett halsband som den smeker närhelst faran kommer närmare. Om det halsbandet aldrig presenteras närmare, då har du slösat bort läsarnas tid. De har investerat intresse i något som i slutänden inte betydde något.

3. Inte laddad symbol — en variant av den oviktiga symbolen är när rollfiguren bryr sig mycket om något men författaren glömmer att förklara varför. Det här leder till nästan alltid till att läsaren tycker att symbolen är meningslös. Och det finns så många sätt att ladda symboler att det är synd och skam att inte fler författare gör det.

4. Singelsymbolen — en symbol som bara används en gång eller bara har ett syfte förlorar en del av sin poäng. Man måste inte förvandla en symbol till en MacGuffin, men man kan göra det. Och man kan låta en symbol tolkas på flera sätt vid olika tillfällen. Och man kan låta flera rollfigurer möta samma symbol och låta dem få varsin reaktion på symbolen. Ju fler lager, desto bättre.

Avslutning

Symboler är så viktiga att jag återkommer till dem snart. Under tiden, om du funderar över hur du kan använda symboler i dina texter, kontakta gärna mig.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 200 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *