En exorcism på kryssning

Det här är en berättelse om mod, tagen ur verkliga livet. Den börjar med ett tyst samtal och slutar med exorcism, ombord på ett kryssningsfartyg någonstans mellan Sverige och Finland. Och det finns lärdomar för alla författare.

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Foto: Hans Palmqvist

För drygt ett år sedan tog jag mig an en skrivcoachklient, Ingela Hoatson, som hade en berättelse som bygger på hennes egen bakgrund, en hemsk historia. Ingela har haft svårigheter att få till berättelsen och även om vi har diskuterat olika strategier har det gått trögt.

I söndags var jag så med på Litteraturkryssningen som Sverigeförfattarna anordnade. Där lärde jag känna Josefine Axefall, som arbetar som motivationsföreläsare och ståuppare. Hennes bakgrund är helt otrolig: hon har brutit ryggen, bedömts som totalförlamad från midjan och neråt – två gånger, men har inte gett sig och kan nu gå igen, även om hon sitter i rullstol för att det tar mycket energi att gå. Och… jag återkommer till henne…

Foto: Alexander Mahmoud

I alla fall var också Ingela med på resan. Under kvällen hade vi ett möte, och satte oss i ett avskilt rum. Det var då jag fick henne att för första gången sammanfatta vad hennes bok handlar om, på riktigt: när hon var ung tvingade hennes bästa vän Ingela att prostituera sig.

Enbart den meningen tog henne nästan fem minuter att uttala utan att rodna/fnissa/avbryta. Det fanns så mycket skam och skuld i henne.

Men när de fem minuterna hade gått fick jag en idé. Jag ställde mig upp, varpå Ingela stoppade mig. Men jag sa att det var upp till henne, och efter någon minut sa hon okej. Så jag gick och frågade Josefine om hon kunde hjälpa till med ett experiment. Under tiden satt Ingela och var nervös.

När vi kom in fick Ingela berätta vad boken handlade om. Hon var jättegenerad och rädd, men Josefine var mycket snäll och fick Ingela att slappna av. Tillsammans utmanade vi henne gång på gång att säga vad boken handlar om, allt mindre skamfyllt. Och när Josefine berättade sin bakgrund, om hur hon lärt sig gå igen, hade Ingela inte längre något att gömma sig bakom.

Sen flyttade vi ut ur det avskilda rummet och satte oss där folk kunde höra. Josefine och jag uppmanade gång på gång Ingela att berätta om boken. Det var fortfarande jobbigt för henne, men långsamt fick vi henne att säga det här om att hennes vän fick henne att prostituera sig allt högre. Jag bjöd då in fler och fler, och Ingela blev mindre och mindre räddhågsen och generad, och hon fick beröm och intresserade frågor och så vidare. (Mycket av det var Josefines förtjänst.)

Dagen efter fortsatte det hela, och Ingela vågade då berätta det hela för en person med många kontakter och god insyn i branschen. Den personen frågade då om Ingela hade kontakt med något förlag, eftersom det är en bra story. Han trodde hon skulle kunna få sitta i morgonsofforna, och helt plötsligt insåg Ingela att den bok som hon slitit med faktiskt skulle kunna bli rätt eftertraktad, precis som jag hade sagt. Ingela blev alldeles hög av all positiv uppmärksamhet och fortsatte att berätta det för fler personer.

Ingela beskrev det hela som en exorcism. Hon hade fått bort de onda andar som gjorde att hon inte kunde skriva, och dagen därpå skickade hon en helt ny början på boken.

Foto: Elisabeth Magnusson Rune

Det finns en bra lärdom i det här. Det som var det jobbigaste för Ingela var inte att skriva det jobbiga, utan att sammanfatta det hela. Men det var också sammanfattningen (hisspitchen) som gjorde att hon fick beröm och uppmärksamhet och blev friare i anden.

Kontentan är väl att använda en Josefine som kan hjälpa dig att få bort dina demoner. Vilka är dina demoner?

Vill du läsa mer om mod har jag skrivit mer om det här, här och här.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *