De tio budorden för konflikter

Du står naturligtvis helt utanför din berättelses konflikt. Tror du.
Du står naturligtvis helt utanför din berättelses konflikt. Tror du.

Konflikt är centralt för att skriva berättelser. Men vad gäller? Finns det några regler eller rekommendationer för att öka spänningen eller se till så att berättelsen blir så bra som möjligt? Jadå.

Här kommer de tio budorden för bra konflikter:

  1. Om det finns mer än två krafter (eller sidor) i konflikten, finns det mer än en konflikt. Varje konflikt har bara två motsatta sidor.
  2. De två krafterna måste mötas regelbundet under berättelsen, ansikte mot ansikte eller via telefon. Ju fler möten, desto mer drama.
  3. Ju starkare motsatserna känner för sina respektive mål, desto starkare konflikt. Det är därför du aldrig ska jobba med ”vill” utan bara med ”behöver”.
  4. Om konflikten är påhittad, det vill säga inte redan existerar i publikens erfarenhet, kommer reaktionen på den att bli svagare.
  5. Ge bara utrymme till de konflikter som ska finnas med – de som följer temat, och de som gör störst intryck. Ta bort all annan konflikt.
  6. Ingen av sidorna får vara så oövervinnerlig att lösningen är den andra sidan ger upp. Konflikter slutar alltid med att båda sidorna har haft fel. Ingen av sidorna i konflikten kan vara ”ond” eller ”dålig”. UNDANTAG: Om ingen av sidorna är god.
  7. Risk är konfliktens valuta. Men risken måste innehålla ett straff. Straffet måste visas tydligt.
  8. Konflikten måste öka i intensitet (risk, alltså) ju längre berättelsen går, men den kan inte öka i en rät linje från 0 till 100% – den måste öka i vågor. Utan lugnet före stormen kommer stormen att förlora i styrka.
  9. Dubblera aldrig en konflikt. Det finns inte utrymme för att repetera samma argument, samma hot eller samma slagsmål. Lös konflikten, öka spänningen, eller gå vidare i berättelsen.
  10. Konflikter får inte lämnas öppna. De kan sluta tragiskt, lyckligt, eller båda på samma gång, men de kan inte lämnas neutralt.

Som med alla regler när det gäller att skriva: bryt dem på egen risk, du måste veta vad du gör innan du gör något, bla bla bla. Äsch, följ dem bara.

Det här är ett utdrag ur min bok Manusförfattarens guide. Den finns att köpa i tryckt version via Bokus och Adlibris, med flera. Den finns också som e-bok via Bokus och Adlibis.

Den senaste boken jag skrev, Tio misstag författare gör (tillsammans med Kim M. Kimselius och Kristina Svensson) kom nyligen ut som både ebok och tryckt version.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *