Borde du gräva där du står?

Jamie Lee Curtis i Halloween från 2018.
Jamie Lee Curtis i Halloween från 2018.

För en tid sedan pågick en diskussion på Twitter om hur skådespelerskan Jamie Lee Curtis, som 2018 medverkade i ytterligare en film i Halloween-serien och som tycker att vapenlagarna borde stärkas, i filmen håller ett vapen. Kritikerna menar att det här är hyckleri. Försvararna menar att det är löjligt att skådespelare bara skulle spela rollfigurer som är exakt som dem själva.

Men det är inte vapenfrågan som är min poäng (jag beklagar om den stjäl fokus). Min poäng är vad som kanske kan kallas ”gräv där du står”-frågan.

Nikki Giovanni, 2008.
Nikki Giovanni, 2008.

Just ”gräv där du står” är en viktig fas för många författare: att skildra sin verklighet är en av de första sakerna de flesta författare gör. Det finns gott om exempel på författare vars verk är rena nyckelromaner (deras eget liv med namnen utbytta). Men, för att citera den amerikanska poeten Nikki Giovanni:

Writers don’t write from experience, although many are hesitant to admit that they don’t. …If you wrote from experience, you’d get maybe one book, maybe three poems. Writers write from empathy.

Nu går det att variera skildringen av sin verklighet så mycket att man kan skriva flera böcker. För en del författare är det i själva verket en del av varumärket, att läsaren får tränga in i samma verklighetsbaserade värld gång på gång. Jag försöker inte hindra någon från det. Mitt mål är i stället att få författare att inse var de själva står i ”gräv där du står”-frågan.

Så… skriver du mestadels om dig själv och dina erfarenheter eller skriver du mestadels baserat på din empati? Oavsett vilken sida du mestadels står på kan det vara bra att känna till det, så att du kan stärka dina styrkor och täppa till dina luckor. Kanske är ditt skrivande alltför baserat på empati och du skulle kunna stärka det genom att väva in mer av dig själv. Eller så kan du snarare ligga farligt nära självupptagenhet och då kan du vinna på att stärka delarna som bygger på andras erfarenheter.

Lycka till!

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *