Bara kändisar och weirdos?

Ibland kan det verka som att det bara är kändisar som blir publicerade, eller personer som har en mycket spännande bakgrund (världsomseglare, prostituerade, har lämnat samhället, etc). Är det så?

(I den här texten, liksom i mina andra, använder jag massor av förklarande länkar. Jag hoppas att du tar dig tid att besöka några av dem, för där finns mycket matnyttigt.)

Nej. Det är inte bara kändisar och folk med spännande bakgrunder som blir publicerade.

Det finns två anledningar till det:

Den ena anledningen är att man sedan flera hundra år kan ge ut böcker själv. Det är inte ens särskilt svårt. Kristina Svenssons #Författarboken förklarar en hel del av hur det går till, liksom min egen Skriv som ett proffs. Jag har också gjort guider för hur man sätter böcker och gör eböcker.

Den andra anledningen är mer komplicerad, men läsare bryr sig mindre om författaren än om innehållet. Det är lättare att marknadsföra om man har ett spännande liv eller redan är ett namn, men det betyder inte att det inte går att få ut en bok som är skriven av en ”normal” människa. Använd inte det som en undanflykt. Gör jobbet. Se till att boken är bra. Ta hjälp och samarbeta med andra. Undvik de värsta misstagen.

Men det finns en aspekt av det till. Jag kan slå vad om att du är mer spännande än du tror.

Dolt förflutet av Thomas Karlsson och Lennart Guldbrandsson

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 150 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Min senaste bok är Dolt förflutet som nominerades till Selma-priset.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *