Att arbeta gratis

Två personer med varsin skylt: Gratis kramar respektive Lyxkramar 2 dollar.
Lyxkramar är värda varenda dollar.

Tro mig, det finns alltid skäl att ställa upp och arbeta gratis. Oavsett hur långt man har kommit i sin karriär. Oavsett hur välavlönad man är i övrigt.

 • När man precis har börjat är det utmärkt träning.
 • Därefter är det ett sätt att visa framfötterna. Hur ska andra annars kunna veta vad du kan?
 • Efter en period, när man har börjat göra pengar, är gratisarbete ett fantastiskt sätt att få exponering. Det är ju gratis reklam.
 • Är man halvvägs till målet kan man hjälpa andra utan betalning för att på så sätt få högre status bland dem. De kommer alltid att vara tacksamma för att man hjälpt dem.
 • Så fort man har kommit någonstans i sin karriär är det bara rättvist att man vänder sig om och hjälper andra som var precis som man själv var för så kort tid sedan. Det är ett sätt att betala tillbaka.
 • Som heltidsförfattare älskar man sitt arbete så mycket. Att hjälpa andra, utan att ta betalt, är då ett sätt att få göra mer av vad man älskar. Dessutom slipper man då pappersarbetet och administrationen.
 • Har man sådan tur att man börjar sälja betydande mängder, kan man hjälpa andra som inte har någon  budget eller några pengar. Det skiljer sig inte från hur en del skänker pengar.

Varje gång åtföljs det här av av påståenden om att ”Du kan få betalt senare” i olika versioner. När deras idé gått runt, när folk väl har förstått varför de borde betala för idén och så vidare.

Missförstå mig inte. Jag säger inte att man inte ska tacka nej till gratisjobb. Jag lägger ett par timmar varje vecka på att skriva på Wikipedia, trots att jag inte måste. Det är en hobby jag har och den ger mig saker tillbaka: vänner och socialt umgänge, träning i att skriva tillsammans med andra och att göra research, ögonblicklig feedback, nya kunskaper och en chans att vara osjälvisk offentligt. Du har säkert liknande hobbies som kanske inte ger något i ekonomisk ersättning: sjunger i kör, läxhjälp, föräldrar på stan, eller något annat. Det är bra att göra sånt.

Allt jag säger är att andra alltid kan hitta skäl för att du ska arbeta gratis för dem. Du måste bara minnas att det är du – ingen annan – som ska avgöra om du ska arbeta gratis eller inte. Mina egna regler för när jag ska arbeta gratis eller billigare ser ut så här:

 • hur ser mitt övriga schema ut? Är jag fullbokad med betalda arbeten är chansen liten. Likaså om jag inte har några betalda uppdrag.
 • är det tillsammans med någon jag gillar? Ju närmare vän, desto större chans.
 • är det roligt? Ju roligare, desto mer sannolikt.
 • ger det mig något annat? Träning, exponering, karmapoäng och status kan vara bra saker.
 • finns det några varningstecken? Är några av de man ska samarbeta med knäppgökar är det inte så stor chans att jag blandar mig i, och inte heller om det antyds att det kan ”bli en fortsättning”.

Har jag brutit mot alla de här reglerna? Ja. Och jag har ångrat mig. Men det har åtminstone varit mitt beslut.

[Det här är ett avsnitt ur boken 10 tips för att leva på din kreativitet ur serien Tre hattar. Just den här texten skrevs av mig, Lennart Guldbrandsson, men boken innehåller också texter av Kim M. Kimselius och Kristina Svensson. För mer information om gratiskulturen och hur gratis är mer komplext än du anat, läs boken Free – Radikalt pris av Chris Anderson.]

 

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

På min blogg hittar du över 100 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tio böcker, inklusive tre om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Ett svar på ”Att arbeta gratis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *