Är författaren död?

Den här killen dödade författare. Foto: James Andanson/AOP

Diskussionen återkommer gång på gång, nu senast i och med författaren J.K. Rowling — tänk om författaren visar sig vara en svinpäls! Går det då att gilla dess verk? Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: spelar det någon roll vem som skrivit en bok?

Några som har dött

Orson Scott Card, Walt Disney, Dr. Seuss, Charles Dickens, Christopher Hitchens, Jack London, Lewis Carroll, Rudyard Kipling, Ernest Hemingway, HP Lovecraft, Agatha Christie, Norman Mailer och Roald Dahl är bara några av de författare som visat sig vara mindre trevliga som personer.

(Inom andra områden där det här diskuteras finns exempelvis Michael Jackson, Johnny Depp, Bill Cosby, Roman Polanski och Bill Clinton, etc.)

Får man läsa böcker av författare som är otrevliga?

1967 skrev den franske litteraturvetaren Roland Barthes en uppsats (pdf) med titeln ”Death of the Author” (för att anspela på det medeltida verket Death of Arthur).* Verket går att sammanfatta så här: ”När författaren har skrivit en text, är det läsarens tur att tolka det.” Om man vill vara elak kan man också säga att författaren ska skriva och sedan hålla käft.

Det här har Harry Potters skapare J.K. Rowling låtit bli att göra. Hon har, efter att såväl böcker och filmer om Harry Potter slutat skrivas, kommit med nytt material och tolkningar, kanske mest berömt att hon ”alltid har sett Dumbledore som homosexuell”.

Nu har det visat sig att det inte är hennes största problem. Hon har visat sig vara en transfob, något som hennes många beundrare som är HBTQ eller allierade har blivit mycket besvikna på, och som Daniel Radcliffe som spelat Harry Potter känt sig nödgad att svara på.

Det finns många argument fram och tillbaka i frågan om man borde strunta i att läsa författare vars åsikter man inte gillar. Ska man låta bli att stötta dem genom att köpa deras böcker, exempelvis?

Mest klargörande och intressantast tycker jag att Lindsay Ellis videoessä ”Death of the Author” nedan är.

Men om man vill ha ett klart och tydligt svar på frågan, snarare än att titta på en film, finns det ett enkelt flödesschema man kan ta till, se nedan:

Källa.

Avslutning

Det här är förstås en lite annan fråga än den om alla verk är självbiografiska. Om man vill skriva biografiskt har jag, Kim M. Kimselius och Kristina Svensson skrivit en bok om det här.

* Ja, ”Death of the Author” gavs ut på engelska innan det gavs ut på franska. Det bidrog till dess popularitet. Inte för att engelska är ett större språk, utan för att det pekade finger åt de franska akademikerna.

Lennart Guldbrandsson, författare, lektör och föreläsare

10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär

På min blogg hittar du över 250 inlägg med skrivtips.

Jag har publicerat över tjugo böcker, inklusive ett antal om att skriva. Du kan få två av mina böcker gratis. Jag gillar samarbeten och har bland annat skrivit fyra böcker tillsammans med Kim M. Kimselius och Kristina Svensson: om författares vanliga misstag, om hur man livnär sig på kreativa yrken, om hur man samarbetar och om hur man skriver biografier.

Om du vill ha hjälp med dina berättelser eller din fackbok, hör av dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *