5 skrivsaker du kan göra under semestern

Snart är det dags är det för semester. Många drömmer då om att skriva klart den där boken som de aldrig riktigt har tid att skriva på under den grå vardagen.

Men så kommer sommaren och det finns mycket annat att göra: vara ledig, träffa släkt och vänner, grilla, paddla kanot eller åka iväg någonstans. Tiden går, och när sommaren är slut tittar många tillbaka och önskar att de hade ägnat den åt att skriva.

Det gör de naturligtvis egentligen inte, utan de önskar att de hade fått mer skrivet.

Om du känner dig träffad är det här blogginlägget för dig. Det finns nämligen flera saker du kan göra för att slippa känna så. Jag tänkte ta upp fem saker du kan göra under sommaren, utan att skriva, men som ändå hjälper dig att få saker skrivna.

1. Du kan göra research om nya platser. När du är på semester, passa på att ta reda på mer om de platser du besöker. Ta bilder och filmer – mycket mer än vad du tror. Det är bra om du antecknar sånt du får höra talas om eller läser i turistbroschyrer. Det här hjälper dig att förlägga berättelser på andra ställen än de du brukar förlägga dem på.

Dansa mina små dockor
Dansa, mina små dockor

2. Du kan också använda dina vänner och släktingar för att få material. De flesta använder sina vänner och släktingar fel, nämligen som förebilder för rollfigurer, men du är antagligen för nära dem för att kunna teckna särskilt bra porträtt. Använd dem istället för att belysa konflikter på ett bra sätt. Ta upp ett ämne som du håller på att skriva om under någon familjemiddag och se var skiljelinjerna går. Vilka är för och vilka är emot? Vad använder de för argument? När blir de upprörda eller passionerade?

Istället för att behöva hitta på konflikter kan du bara kasta in ett litet vedträ då och då och sedan observera vad som händer.

3. Du kan skicka din text till någon som läser den. Istället för att vänta på texten när du behöver hålla på med den regelbundet, kan du skicka den till en lektör eller betaläsare. Då får du tillbaka texten med massor av idéer på vad du kan göra för att göra den bättre. Om du dessutom hinner få tillbaka texten innan semestern är slut gör det inget, för då kan du tänka över förslagen en stund, och kanske plåstra om ditt ego, om du behöver tid till det också.

4. Du kan läsa böcker, titta på TV och film, och annat som ger dig idéer. Eftersom du antagligen inte har tid att läsa och titta på saker när du inte har semester, passa på nu! Planera in läsandet och tittandet, om du måste, men annars kan det vara bra att inte låsa fast dig vid ett program, utan låta en bok inspirera dig att läsa en annan helt oväntad bok, eller följa en hel TV-serie till slutet (och sedan gärna läsa om eller titta om från början, så att du lär dig mekanismerna). Glöm inte att skriva ner vad du kommer på för idéer.

5. Du kan lära dig en ny färdighet. Ta tag i något du alltid tänkt att lära dig, oavsett om det handlar om att lära dig att spela gitarr eller prata ett nytt språk eller meka med bilar eller programmera, eller vad det nu kan vara. Genom att lära dig något nytt har du både hjälp när du ska skriva om det i framtiden och roligare under tiden. Det håller din hjärna i trim, vilket alltid är en fördel.

Bonus

Jag vet att jag skrev att jag skulle ta upp fem saker, men det finns en ytterligare sak du kan göra för att underlätta ditt skrivande. Det handlar om att rensa undan bland de saker du hade tänkt att göra och bland de saker du har framme. Ju mindre röra och måsten du har omkring dig, desto bättre. Så ta fram alla pärmar med idéer eller lappar som bara ligger, eller papper som du aldrig gjort klart, och bestäm en gång för alla vad du ska göra med dem. Det är så skönt. Inte bara för att det blir renare och finare hemma, utan för att du slipper dåligt samvete för allt du inte gör. Då sover du bättre framöver och det är ett av de bästa sätten att se till så att det går bättre att skriva.

Lycka till! Och trevlig sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *